Gunnarsby lanthandel – Nära dej drivs av Gunnarsbyområdets Lanthandel och service ekonomisk förening som bildades i januari 2016, efter att den dåvarande butiken stängts. En av initiativtagarna och eldsjälarna bakom det hela är Jenny Engström, ordförande i den ekonomiska föreningen samt verksamhetsledare i RÅEK (Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening).

– Alltihop började med att vi kallade in till ett möte för att ta reda på om det fanns ett behov av en lanthandel i byn – och i så fall skulle vi göra det tillsammans. Svaret blev ja, så vi tittade på lite olika alternativ och landade i att en ekonomisk förening passade oss bäst, säger Jenny Engström.

Den gamla butikslokalen totalrenoverades och tack vare hjälp från lokala entreprenörer tog det bara två månader innan den var klar att öppna igen.

Artikelbild

| Lanthandeln. Nära dej i Gunnarsbyn har en viktig funktion i byn.

– Det finns en otrolig kraft och ett enormt driv i byn. Företagarna insåg snabbt värdet av butiken och valde att prioritera det här, säger Jenny.

I dag har föreningen över 200 medlemmar, däribland både företag och privatpersoner från Gunnarsbyn och byar i närområdet. Och enligt Jenny så är lanthandeln mycket mer än bara en butik.

– Det är en viktig mötesplats och servicepunkt. Dessutom leder lanthandeln till ökad framtidstro för byborna och för de äldre är den nog ovärderlig, säger hon.

Sara Nordström, butiksansvarig, ser också butikens betydelse för byn.

Artikelbild

| Träffpunkt. "Lanthandeln är ju också en mötesplats, man kommer hit och träffar folk", säger Sara Nordström, butiksansvarig.

– Det är mer attraktivt att köpa hus här om det finns en butik. Framför allt för pensionärerna är det bra att ha nära till att handla, det är ganska långt till Boden.

Lanthandeln är även ombud för Systembolaget, Apoteket, Bussgods, Bolist och Svenska spel.

– Det är ju också en mötesplats, man kommer hit och träffar folk.

I den andan arrangeras olika evenemang i butiken. I november bjöd man in till medlemsdag med fika och elever från skolan hjälptes åt att julpynta och klä granen utanför.

– Och så bjuder vi på glögg och pepparkakor varje lördag i december, berättar Sara.

Och affärerna går bra.

– En del kommer hit och köper mjölk och frukt men det är många som storhandlar och köper det mesta här. Vi försöker ha det mesta och vara flexibla och ta in om någon har önskemål, säger hon.

Inför jul märker hon av en ökning i försäljningen på det mesta.

– Kunderna kanske tycker att det är enklare att handla här än att trängas i stan, säger Sara.

Hon trivs bra här.

– Det är ett roligt jobb och det känns som att man gör nytta, säger hon.