– Vi startade företaget år 2000, berättar Lennart Kärrman.

Då hade han arbetat vid posten i Örebro i 18 års tid.

– Jag var less och ville göra något annat så 1998 till 1999 gick jag en naturguideutbildning i Övertorneå. Där träffade jag Victoria, säger Lennart Kärrman.

Artikelbild

| Kaffepannan sätts på efter forsränningen.

– Mitt naturintresse har alltid varit stort så jag beslöt också att gå en naturguideutbildning, berättar Victoria Kärrman.

Som färdigutbildade naturguider gick både hon och Lennart en utbildning i företagande. Efter det köpte de en gård i Nattberg som blivit bas för deras företag På land och vatten. Där finns en byggnad för konferenser, två sovstugor med totalt tolv bäddar, bastu och badtunna.

– Vi köpte huvudbyggnaden av Sveaskog. Den var en gång i tiden ett så kallat vilohem för kronjägare, där de kunde koppla av med jakt och fiske på kronans marker. Det gamla kontoret gjorde vi om till en stuga, säger Lennart Kärrman.

Under åren har de utvecklat verksamheten med bland annat guidade fisketurer efter Piteälven och apropå fisk har paret fiskodlingar, dels i sjön, dels i inomhusbassänger.

Artikelbild

| Victoria och Lennart Kärrman driver upplevelseföretag.

– Vi odlar öring, röding, harr och regnbåge som vi säljer till fiskevårdsföreningar för utplantering, säger Victoria Kärrman.

En betydande verksamhet är forsränning där både Victoria och Lennart har Transportstyrelsens certifiering.

Paret betonar att de kör säkra turer.

– Vi har kört forsränningen i 15 år. Vi möter kunderna vid Storforsen, sedan åker vi en mil uppströms och sjösätter ovanför Åkerselforsen, berättar Lennart.

Turen går sedan mot Gransel där den avslutas på lugnt vatten med kaffe vid lägerelden.

– Vid högvatten kan det vara riktigt häftigt. Det är ju en stor älv vi färdas på och vilket spårval man gör vid forsränningen beror på vilken grupp man har, säger han.

Båtarna tar upp till 12 personer.

Han och Victoria säger att forsränningen ofta bokas av kompisgäng, möhippor, svensexor och födelsedagsfirare.

–Vi får också många turister från Storforsen hotell, säger Victoria.