Hej Daniel, har du någon semester i år?

– Ja, som egenföretagare har man möjligheten att pricka in några dagar. Men det kan kombineras. Det blir en hel del jobb, fast naturligtvis ska jag ta några lediga dagar också.

Hur kopplar du bäst av under semestern?

Artikelbild

| Daniel Holmgren har satt Luleå på kartan med sina motiv av staden.

– Då åker jag gärna ut till älven med fiskespöet och en termos kaffe. Kameran hänger ofta med. Men nu när man jobbar så pass mycket heltid med foto så är man inte lika ambitiös att ta med den på alla svängar. Men nog brukar den få vara med i bilen, man vet aldrig vad som dyker upp!

Har du något smultronställe?

– Vi var i Kamlunge i helgen och fiskade. Det var magiskt och bra fiske. Vi plockade upp en hel del harr och aborre, men laxen är en lurig jäkel så han höll sig undan. Sedan stekte vi paella och njöt. Vi stötte på en björn också faktiskt. Den sprang cirka 50 meter framför oss när vi satt på flaket på fyrhjulingen. Det var lite scary.

Hur går det med ditt egenföretagande?

– Det går jättebra, det är fullt ös. Jag har en massa olika uppdrag som fyller upp kalendern. I dag har jag tre olika mäklarplåtningar bland annat.

Man kan se dina tavlor på Luleå Airport. Berätta!

– Jag har runt 30-40 tavlor med Luleåmotiv upphängda där. Det är inte någon tillfällig vernissage, utan de får hänga där i alla år tills de ledsnar.

Sedan du startade företaget verkar det som att det går väldigt bra för dig.

– Det gör det faktiskt. Det var inte min ambition när jag började, men det blev en raketkarriär, ödmjukt sagt. Det började som en hobbygrej med Luleåmotiven. Luleå är en ganska patriotisk stad, många har Luleåbilder men inga ambitioner att försöka sälja de som tavlor. Sedan växte det på bra med många företag och privatpersoner som ville köpa tavlorna, så det ena ledde till det andra. Nu kör jag mycket mäklarbilder, verksamhetsfotograferingar till företag, bröllop och annat. Jag har försökt hålla en bred front på fotandet. Dels för att jag gillar variationen som kommer med det, men sedan är jag en social prick så det är alltid kul att komma ut och träffa folk.

Berätta vad som händer med ert band, Raised Fist!

– Vi lirar in en ny platta med sikte på att släppa den i oktober. Vi lirade in den i Göteborg i en och en halv månad. Det är ganska skönt att komma hemifrån och kunna fokusera på det till 110 procent. Annars blir det lätt att man sticker i väg på annat.

Skiljer sig plattan något från den förra?

– Den kommer att hålla ungefär samma linje. Det blir rockigt, svängit, punk hårdrock och metal. Det är en salig blandning som inte kan beskrivas, utan måste upplevas.

Har ni några spelningar inbokade i sommar?

– Vi kommer att köra ganska sparsamt. Vi har några festivaler som vi ska köra på utomlands, Tjeckien och Tyskland bland annat.

Vad har du för planer i höst?

– Vi åker ut på turné och november är spikad. Det blir Europa runt. Annars kommer jag att köra på den linjen jag är på med företagandet.