1984 startade Peter Hjortberger Sveriges första knivbutik hemma i bostadshuset i Vuollerim. Där sålde han knivar importerade från USA.

Tre år senare kom första uppdraget från Försvarets Materielverk: ta fram en ny överlevnadskniv till Flygvapnet.

– Jag började fundera över vad som väntar en pilot som skjutit ut sig och som måste överleva några dagar i väntan på hjälp, säger Peter.

Artikelbild

| Prisade. Företaget har valts ut till Kunglig hovleverantör och blivit Årets Företagaretre gånger.

Efter åtta års utvecklingsarbete kom modell F1 ut 1995 och den kniven blev en succé.

– Trots att det gått mer än två decennier sedan F1-kniven kom ut är den än i dag företagets populäraste kniv.

Sedan dess har nya modeller kommit ut på marknaden, sortimentet är i dag ett hundratal olika knivmodeller. De senaste tillskotten är ”Gentleman’s pocket knife”, en fällkniv med handtag av horn, och den stora huggaren ”Modern Bowie”, med inspiration från ett legendariskt knivslagsmål på 1830-talet där Jim Bowie enligt sägnen gick segrande ur striden.

Just nu pågår förberedelser inför den stora branschmässan IWA Outdoor Classics i Tyskland i mars. Där har företaget kommit i kontakt med många av sina distributörer. 90–95 procent av knivarna säljs utomlands.

Artikelbild

| Nyhet. Gentleman's pocket knife kommer att visas upp på en stor mässa i Tyskland.

– I många länder vill man helst göra affärer först efter ett personligt möte och därför är det viktigt att visa upp sig på mässor, säger Peter.

Hans främsta råd till nya företagare är just att söka sig till internationella mässor.

Artikelbild

| Vd. Erik Hjortberger är vd på företaget och den som kommer att ta över.

– Skippa den regionala och nationella marknaden och gå direkt på världsmarknaden. Ju längre norrifrån du kommer desto mer exotisk och intressant blir du. Placeringen i Boden har bara varit till fördel för oss.

1997 flyttade företaget till Boden, tio år senare var det dags att flytta in i de nuvarande lokalerna på före detta A8-området. Sedan dess har man satsat på att bygga upp ett stort lager som nu finns på den 950 kvadratmeter stora affärsytan. Varje år produceras runt 35 000 knivar.

Artikelbild

| Familj. Ann-Sofie Hjortberger är numer senior advisor och jobbar deltid på företaget.

– Vi skulle kunna sälja mer om kapaciteten fanns hos våra vänner i Japan. Vi har haft en superoptimerad tillväxt, vilket innebär att vi växer så mycket vi kan.

Företaget går bra och har ett bokfört värde på 48 miljoner kronor. Sedan 1999 är företaget Kunglig hovleverantör.

Artikelbild

| Generationsskifte. Peter lämnar över företaget till sonen Erik med trygg hand.

– Vinsten kommer som ett resultat av hög kvalitet och bra kundrelationer, det konceptet har funkat i 33 år, säger Peter.

En nyhet är att företaget anlagt en kursgård i Myrträsk fyra mil norr om Boden. Hit bjuder de in kunder och återförsäljare som får prova knivarna i sitt rätta element. I februari kommer ett gäng holländska youtubers, Dutch Bushcraft Knives.

Artikelbild

| Huggare. Den stora "Modern Bowie" har inspiration från 1800-talet.

– De gör riktigt roliga klipp med mycket teater och humor. De vill filma i två–tre dagar och verkligen testa knivarna i norrbottnisk natur, berättar Erik Hjortberger, vd.

Fällkniven är än i dag ett familjeföretag med 9 anställda, 4 män och 5 kvinnor. Just nu pågår ett generationsskifte. Peter, 68, äger företaget men jobbar numera bara halvtid. Sonen Erik, 40, sköter den dagliga driften och är den som kommer att ta över.

Artikelbild

| Design. Peter sitter gärna i sitt krypin på övervåningen och designar nya knivmodeller. Sedan tar Erik över, finritar och utvecklar prototyper.

– Vi går en ljus framtid till mötes. Det känns fantastiskt att kunna lämna över ett välskött litet företag till kommande generationer. Jag känner ingen oro, Erik med personal kommer fortsätta i den anda jag anlagt genom åren, säger Peter förhoppningsfullt.

– Det känns bara bra, jag är född in i verksamheten så det kommer inte vara några problem med att fortsätta driva företaget, avslutar Erik.