Jordgubbar som växer långt norr ut får fler soltimmar än andra, detta gör att de blir sötare och enligt somliga godare. En del gör jordgubbsätandet till ett äventyr och går på självplock. På vissa ställen i länet har självplocket redan dragit igång, medan de ligger ett par veckor bort på andra håll.

I Överkalix var det säsongspremiär för självplock redan förra lördagen. Det är Polcirkelbär som då tyckte att deras jordgubbar var mogna och att ett första fält var redo. Efter i lördags har självplocket varit öppet söndag, måndag och tisdag. Nu väntas nästa plockning vara på fredag klockan 09.00, detta för att bären ska få mogna lite till. Polcirkelbär öppnar ett jordgubbsfält i taget.

– Många har hört av sig för att komma och plocka idag, onsdag. Idag kommer självplocket att vara slut tidigt eftersom det kommer många som vill plocka. Säsongen varar flera veckor och har ni möjlighet vänta till nästa vecka, då är alla jordgubbsland mogna, skrev Polcirkelbär igår.

I Mockträsk tar bären lite längre tid på sig. De rapporterar att självplocket i deras land behöver ett par veckor till på sig, och att det som allra tidigast kommer kunna öppna vecka 30. Mockträsk bärodling har gjort så att man i förväg kan köpa bär.

– De är mogna om ca 2-3 veckor. Man kan nu förbeställa färdigplockade jordgubbar, skriver de.

4 juli rapporterades det om att Börje Sandlunds jordgubbsodling i Ytterviken i Kalix snart var mogen och att en skörd inte väntades vara långt bort. Det var en vecka sedan.