Företaget Matsmarts vision är att minska matsvinnet genom att sälja matvaror som matbutikerna ratar. Det kan vara på grund av säsongsvaror, att bäst före-datumet närmar sig eller förpackningsbyten. Ett bäst före-datum indikerar att maten är av samma kvalitet som vid tillverkningstillfället, det betyder inte att maten blir oätlig därefter.

– Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för måndag blir tisdag och bäst före-datumet passerats. Använd dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Matsmart har publicerat en kommunrankning över hur många kilo mat som räddats i varje kommun. I topp bland Norrbottens kommuner var Jokkmokk som placerade sig på 20:e plats med 0,443 kilo per invånare. I botten på plats 233 placerade sig Luleå med 0,172 kilo.

Matsmarts kunder i Sverige såg till att 2022 ton ätbar mat inte slängdes under 2017. Kunderna i Norrbottens län stod för ungefär 50 ton. Det innebär minskade koldioxidutsläpp med 3 100 ton enligt Matsmart. För varje ton koldioxid vi släpper ut minskar isen i Arktis med ungefär tre kvadratmeter, enligt en vetenskaplig studie som Dagens Nyheter publicerat. Det betyder att Matsmarts kunder bidrog till att rädda 9 000 kvadratmeter is från att smälta.