– Vi har inga sådana planer och det ligger inte på vår etableringslista i dagsläget. Det är så pass stora investeringar att vi behöver nå upp till minst 1 000 gäster per dygn. Det är svårt i vårt nuvarande koncept att öppna upp i små städer. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Richard Bergfors, vd på Max.

Dåvarande Uno X-grillen öppnades upp av Curt Bergfors och Britta Fredriksson, född Andersson, 1968, bara några meter från den plats där ”pop-up”-restaurangen nu ligger. Men när ytterligare restauranger öppnades i Skellefteå och Luleå blev det svårt att driva restaurangen på distans, enligt Richard Bergfors.

– Det blev geografiskt jobbigt att bo i Gällivare och det var för långt och för dålig väg att köra mellan Luleå och Gällivare, säger han.

Artikelbild

| För Britta Fredriksson är det nostalgiskt att vara tillbaka i Gällivare. "Det var nog 20 år sedan", säger hon.

– Bland de första städerna Max öppnade i är Gällivare den enda orten vi inte finns kvar i. Men vi tycker att vårt ursprung är viktigt och vi är stolta att allt började i Gällivare, säger Christoffer Bergfors, vice vd och Sverigechef.

Ligger det någon sanning i ryktet att Curt Bergfors hade en fejd med kommunen och därför inte vill komma tillbaka till Gällivare?

– Det är första gången jag hör det. Jag har aldrig hört det externt eller från pappa, säger Richard Bergfors.

Namnet Max är faktiskt inspirerat av en svensk skådespelare.

Artikelbild

| Hamburgerjätten Max blomstrar och firar att det har gått 50 år sedan starten i Gällivare - fr v Christoffer Bergfors, Britta Fredriksson och Richard Bergfors.

– Pappa jobbade som brevbärare och blev utlånad till Posten på Lidingö i Stockholm. Han ville ha ett fräsigare namn än ”Curre” och blev inspirerad av Max von Sydow, skådespelaren som var i ropet då. Det lät häftigt och han presenterade sig som Max i Stockholm. Ett självpåtaget smeknamn, säger Richard Bergfors.