Luleå föll bort under slutgallringen i kampen om Northvolts stora batterifabrik. Valet landade till slut på Skellefteå och Västerås – huvudfabriken byggs i Skellefteå medan demolinan och utvecklingen ska ske i Västerås.

Norrbottens Affärer träffade två företrädare för Northvolt när de besökte Luleå i månadsskiftet november/december.

I början av 2018 skulle spaden sättas i marken för projektet, som enligt uppgifter beräknas kosta uppemot 40 miljarder kronor.

Batterifabriken i Skellefteå kommer enligt uppgift att att generera 2 000–2 500 direkta arbetstillfällen och cirka 10 000 indirekta med leverantörer och entreprenörer.

– Jag vill inte kommentera hur mycket vi har fått in hittills, det finns så många olika siffror. Vi får helt enkelt vänta lite tills vi har löst den här första fasen. Då kommer vi att gå ut med mer information, sa Northvolts vd ­Peter Carlsson, som var på plats i Luleå, till norrbottensaffarer.se.

Det låter väldigt stort för regionen med så många jobb och så mycket­ pengar. Vad är det som säger att det inte bara är ett luftslott?

– Det får man själv bilda sin egen uppfattning om. Alla de amerikaner, japaner, ­européer och svenskar som är engagerade i projektet, det är över 50 personer nere i Stockholm, vi tror ju stenhårt på det här. Vi ser att efterfrågan finns här, vi ser att vi har tillgång till teknologin, vi ser att vi har stöd från stat, region­ och andra intressenter. Vi tror att det är en stor möjlighet att det här lyckas och kan bli riktigt bra både för regionen och Sverige, ­sa Peter Carlsson till Norrbottens Affärer.

Projeket blev dock förskjutet.

I början av december meddelades att Northvolt skjuter upp köpet av den tomt på Finnslätten i Västerås, där det är tänkt att bolaget först ska etablera sig. I stället ska det ske i februari.

Northvolt jobbar fortsatt med finansieringen och en ansökan om tillstånd hos mark- och miljödomstolen, det rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

Strax innan jul kom även miljöansökan in vid Mark- och miljödomstolen i Umeå gällande etableringen i Skellefteå.

Den innehåller 800 sidor.

Planen är nu att sätta spaden i jorden i Skellefteå sommaren 2018 om processen går enligt förväntan.