Den 14 maj skrevs Nextjets konkursansökan under.

Nextjet har främst flugit till mindre orter i Norrland, men har också haft destinationer i Finland och Norge. När bolaget meddelade att det gick i konkurs ställdes alla flygningar in med omedelbar verkan.

Det innebär att bland andra Arvidsjaurs och Storumans kommun står utan flyg till kommande vintersäsong. Det handlar om besökare till biltestverksamheten och turister.

Artikelbild

| Kristoffer Lundström är i dag delägare i sju hotell i Pite Havsbad Group tillsammans med Tobias Lindfors.

– Nu kommer det så lägligt det kan komma, säger Kristoffer Lundström, vd i Pite Havsbad Group som har högsäsong vintertid i Arvidsjaur och Hemavan.

Han är kritisk till upphandlingsförfarandet, som inte gynnar något flygbolag.

Konkursen var enligt Kristoffer Lundström oundviklig.

– Det som är fel är upphandlingsreglerna och det är Trafikverket som sköter det. Upphandlingen bygger på ett statligt stöd med vissa kriterier. Planen är många gånger fulla under högsäsong, men när vi kommer in i maj, juli, augusti är det tyngre och det ingår i avtalet som jag förstår det att ha samma antal avgångar även under den perioden.

Artikelbild

| Nextjet har gått i konkurs i veckan och det har drabbat bland annat Gällivares och Arvidsjaurs flygplatser.

Hotellmagnaten vill se en mer kommersiell inriktning som skulle gynna både kommunerna och näringsidkarna.

– Kan vi inte få satsa fritt på den perioden som är högsäsong? Då hade vi även kunnat satsa på en direktlinje utan mellanlandningar, som det varit nu, menar Lundström.

– Nextjet är ett levande exempel på att de inte lyckats bedriva verksamheten lönsamt med den här typen av upphandling. Får man inte tjäna pengar på att sälja flygstolar kommer man inte göra det heller. Då blir allting kortsiktigt.

Har ni stött på Trafikverket i upphandlingsförfarandet?

– Vi är för små, men jag vet att Arvidsjaur varit och är väldigt flitiga och jobbar på det.

Vad är plan B om ni inte har en flyglinje till nästa vinter?

– Jag är ganska säker på att Trafikverket löser det, frågan är hur snabbt de gör det. Vi har lång tid kvar till vår högsäsong i december–januari, säger Lundström.