Nästan i vanlig ordning är det helt fullt på First camp i Luleå nu när den absoluta högsäsongen för camping är här. Anläggningschefen, Carla Peruzzaro, tycker att de haft en bra start på sommaren.

– Vi har haft väldigt tur med vädret. Vi har haft fullt ända sedan norrmännen gick på semester. Det är nog omkring 90 procent av våra gäster som är norska familjer, men det är också mycket svenskar, säger hon.

Men ännu vågar hon inte kalla det för ett riktigt bra år, det hänger i mångt och mycket på om vädret håller i sig.

Artikelbild

Har ni stött på några utmaningar?

– Inget oväntat, men vi har haft mycket jobb med vår, för i år, nya fjärrvärme till utomhusbadet. Men det har gått bra och vi kan nu lova 25 plusgrader i bassängen hela tiden. Förut när vi hade solvärme och luftvärmepump så var det lite ostadigare, säger Carla Peruzzaro.

Campingfolket söker sig inte bara till kusten. Längre upp i inlandet så har även Gällivare camping fått en bra start på sommaren.

– Det ser kanonbra ut, vi har fullsatt varje kväll, säger Carola Engelmark, föreståndare och vd för campingen.

Artikelbild

Även här uppe här det flest norrmän som övernattar, Carola uppskattar det till att de är omkring 70 procent av besökarna. Näst vanligaste gästerna är tyskar eller holländare.

Men trots att de har helt fullt på sina omkring 80 campingplatser så har det inte krupit in någon stress hos Carola Engelmark.

– Jag är van, jag har jobbat här året runt i 15 år. Det är på sommaren det är som roligast för då får man träffa som mest folk, säger hon.

Redan nu vågar hon kalla det här för ett väldigt bra år eftersom de har en hel del bokningar framöver.

– Samhällsomvandlingen stärker upp höstkanten och vintern så det ser bra ut, säger Carola Engelmark.

Haparanda camping har även de fullt på sina campingplatser.

Och längre ned längs kusten, på Pite havsbads camping, är det glada miner hos delägaren och vd:n Kristoffer Lundström.

– Det är alldeles förträffligt med det här vädret. Det är sällsynt att vi är helt fullbokade eftersom vi har 230 stugor och 1100 husvagnsplatser men när jag for från campingen sent igår kväll så hade vi bara två lediga platser och ett tiotal lediga stugor, säger han.

Även hit är det huvudsakligen norrmän som checkar in, men bara som en knapp majoritet över svenskarna.

Kristoffer Lundström berättar att de slog besökarrekord förra året, trots det ganska dåliga vädret som präglade sommaren.

– Vi hoppas på nytt rekord i år och det ser bra ut. Vi har sex procent fler bokningar under juli, jämfört med förra året. Och vi hade också fler besökare under juni än vanligt. Det är lite tidigt att kalla det ett rekordår eftersom säsongen började "på riktigt" för ett par veckor sedan, men väderleksrapporten framöver ser bra ut och vi har mycket evenemang som kommer, säger han.