Regionfinalen av entreprenörstävlingen Venture Cup Nord 2018 arrangerades på Ebeneser i Luleå under tisdagskvällen. En av vinnarna var Lisa Lindvall från Kalix, som prisades i Top Tech-kategorin för sin startup The Fit.

Vinsten innebär en prissumma på 50 000 kronor och en direktkvalificering till Sverigefinalen i Stockholm den 12 september.

Det är en morgonpigg och glad vinnare som svarar när Norrbottens Affärer når henne under onsdagsmorgonen.

Artikelbild

| Samtliga vinnare i Venture Cup Nords Regionfinal, personerna bakom PreOption, The Fit, FreezFiler och Ther-Appy.

– Vi var inga storfirare, vi åkte alla hem och tog en tidig kväll. Jag har hunnit med både en löprunda och att svara på olika gratulationer, säger Lisa Lindvall.

Hur känns det att ha vunnit?

– Jätteroligt, verkligen! När man jobbar inom teknikbranschen så jobbar man mycket i det tysta. Man tycker själv att man har något jättebra, men det kommer inte ut till allmänheten förrän långt senare. Det är bara vid sådana här tillfällen som man faktiskt får beröm och höra att andra också tycker det man gjort är bra.

Berätta om The Fit – vad är det för något?

– Vi startade med en vision om att digitalisera modebranschen. Vi märkte snabbt att för att kunna göra det fattades en viktig utgångspunkt, användarens kroppsmått. Vi gjorde en stor omvärldsanalys för att se vad det fanns för teknik tillgänglig, men tyckte inte det fanns något som kunde möta behoven. Jag kommer själv från teknikbranschen och bestämde att då får vi utveckla det här själva, säger Lisa Lindvall.

– Tanken är att man via bara sin mobiltelefon, utan tilläggshårdvara, ska kunna ta sina kroppsmått. Vi har tittat på många lösningar som vi fått skrota, spår som inte funkat, och så har vi fått gå tillbaka till ritbordet. Men nu känner vi oss trygga i var vi står i utvecklingen.

Hur lång tid har du jobbat med din produkt?

– Vi startade med en lite annan idé, men det är sista året som vi har ställt om och helt fokuserat på teknikutvecklingen. Då går det lite långsammare, det är alltid en brist på kapital för att kunna ta nästa steg. Men sakta men säkert har vi jobbat oss framåt.

Hur många är ni som jobbar tillsammans?

– Jag sitter lite på alla poster, där det behövs. Sen har jag en styrelse som är helt fantastisk och jätteaktiv, det är tre stycken som jag jobbar tätt ihop med. Det är vi som har drivit produkten framåt. Sen jobbar vi med externa utvecklare för att ta in spetskompetens.

Hur ska du gå vidare nu?

– Nu laddar vi om inför Sverigefinalen. Fram tills dess vill vi göra några fler framsteg, kunna visa att det går framåt. Vi har en teknikutveckling som är igång, så vi kommer hinna färdigställa ett till av våra block som tar oss lite närmare slutmålet. Vi vill hinna göra den svåra teknikutvecklingen, det vill säga hur mätningen blir korrekt, och sedan ägna hösten åt att bygga ihop det grafiska, jobba med gränssnitt och kundanpassning.

Hur firar du vinsten?

– Igår firade vi med ett glas champagne, nu är det mer att ladda om och ta nya steg. Tillbaka till verkligheten.