Symfoni och Laponia körde skytteltrafik ut till Strömören och Luleå hamn under lördagen, för att skjutsa ut alla besökare till Stora hamndagen. Det var andra gången evenemanget ägde rum där, senast var 2016 och då med runt 4000 besökare.

Men Luleå hamns vd Henrik Vuorinen känner på sig att årets upplaga slår besöksrekord.

– Vi har fått sätta in extraturer på den guidade bussen runt i hamnen, det är så många som vill åka, säger han och blickar ut över folket.

Artikelbild

| Camilla Vesterlund, Vilmer Wenngren, åtta år, och Love Wenngren, ett år, har precis varit ombord på isbrytaren Ale.

Visst kan den strålande augustisolen ha gjort sitt för att locka dit besökare. Men han tror även att folk är nyfikna på båtarna och verksamheten i hamnen.

– Det är otroligt roligt för oss som jobbar här. Många förknippar hamnen med södra och norra hamn. Att få visa upp vår hamn här är otroligt kul, och berätta om vilken betydelse den har för regionen, säger Henrik Vuorinen.

Ett av dragplåstren är den 36 meter långa Vilja, en ny hybriddriven isbrytande bogserbåt som har många beundrare denna dag. Bland annat Herman Lindbäck, fyra år.

– Tummen upp, säger han om den häftiga båten.

Artikelbild

| Henrik Vuorinen, vd Luleå hamn, var mycket nöjd över uppslutningen i Luleå hamn. "Vi fick otroligt bra respons 2016, och det känns som att det fortsätter vara ett populärt evenemang även i år", säger han.

Ett annat huvudnummer är isbrytaren Ale, som åttaårige VilmerWenngren precis har besökt.

– Jag tyckte att maskinrummet var häftigt. Därinne fanns det jättestora motorer, säger han.

Artikelbild

| Elin Chrunak med döttrarna Tekla, Tuva och Ebba Olovsson Chrunak tyckte det var spännande att se räddningshelikopterns insats på öppet vatten.

Plötsligt blir det extra fartfyllt, när en helikopter från Sjöräddningen hovrar över besökarna för att plocka upp två personer från vattnet. Fast det är bara på låtsas, intygar de tre systrarna Tuva, Tekla och Ebba Olovsson Chrunak.

– Det var jättespännande, säger de unisont.