Rutviks Handelsträdgård har sedan 1940-talet sålt krukväxter, sommarblommor, perenner, buskar, träd och grönsaksplantor till Luleåbor och norrbottningar. Likt de senaste 80 åren har det varit fullt arbete under vårkanten med sticklingar, så frön, odlingar och att färdigställa det sista innan högsäsong.
– Denna tid på året är jättehärlig. Man ser hur allt växer och hur fullt det börjar bli i våra utrymmen för att det senare kommer försvinna i ganska rask takt, säger Maria Sundberg, trädgårdshandlare på Rutviks Handelsträdgård och fortsätter:
– Man tänker att det ska bli mättat någon gång, men det bara fortsätter – det är vi såklart jätteglada över och förhoppningsvis håller det i sig framåt.
”Smakar godare”
Intresset för odling i stort har ökat vilket också innefattar ätbara växter. Det vill säga exempelvis gurka, tomat, squash, paprika och kryddor som chili. Maria, som tillhör fjärde generationen inom familjeföretaget, tror att det till viss del beror på ökade matpriser – men kanske främst för göra-själv-känslan:
– Det ska gärna vara enkelt – och då brukar vi tipsa om busktomater eller gurka som inte bara växer fint i växthuset – utan också vid fönstret, uterummet eller andra ytor i hemmet som tar mycket solljus.
Varför har intresset ökat för att odla grönsaker, frukter och ätbart tror du?
– Jag brukar säga att det alltid smakar godare när man gjort något själv. Oavsett om det handlar om en maträtt eller grönsak. Det blir personligt och sen finns vetskapen om tiden det tar.
Kvällssolen ger bättre kvalité och smak
Att det kalla klimatet i Norrbotten skulle vara en nackdel för odling håller inte Maria med om. Idag finns det flera lösningar, hjälpmedel och alternativ som ska få ditt gröna att bära frukt. Därtill en viss kvällssol som vägrar gå ner under somrarna och som inte bara påverkar växtligheten – utan även smaken.
– Odlar du exempelvis mandelpotatis eller jordgubbar här så kommer det bli en helt annan smak än i Skåne. Jag skulle säga att vi har unika förutsättningar här uppe med svala nätter och mycket ljus – det gör att grönsaker, bär och frukter blir sötare, godare och har bättre kvalité.
Fem tips från odlingsexperten
Maria har arbetat på företaget i över 25 år. Hon vet hur friska, stora och rikliga skördar blir till. För nybörjaren eller den som känner sig lite osäker ger hon fem tips:
1. Se till att använda en stor kruka, minst tio liter.
2. Använd bra och kvalitativ jord.
3. Vattna ordentligt. Vattna plantan innan du planterar och vattna sedan plantan jämnt – det motverkar ohyra och bland annat att skörden spricker.
4. Hjälp plantan senare under säsongen med gödsel och växtnäring.
5. Dela med dig! Delad skörd är dubbel glädje!