Dags för utflykt!

Nu är det högsommar och det innebär massor av härliga utflykter i naturen. Men vad ska man tänka på inför sommarens alla utflykter? Frukt- och delikatessexperten Anki Stenman ger sina bästa tips och favoriter.

Anki Stenman arbetar både i frukten och i delikatessen på ICA Kvantum i Luleå.

Anki Stenman arbetar både i frukten och i delikatessen på ICA Kvantum i Luleå.

Foto: Norr Media

Mat & dryck2021-07-05 10:42
Detta är ett annonssamarbete.

Vad ska man tänka på inför utflykten?

– Packa maten i en kylbag! Då håller den sig fräsch och sval, och du slipper oroa dig för att den ska bli dålig. Det är även viktigt att få i sig vätska, så kom ihåg att ta med dig någon extra vattenflaska.

Vilken är din favoritmat att ta med på utflykt?

– Vi brukar ofta ta med oss sallad med pasta, melon och lufttorkad skinka. Det är fräscht och gott i värmen. Sen är det alltid gott med en lite lyxigare smörgås gjord på färskt bröd, till exempel en härlig baguette som jag fyller med lufttorkad skinka och mozzarella. En annan favorit till mig är all slags melon! Det är så gott att svalka sig med, och hjälper även till att hålla vätskebristen borta.

Vilka är dina bästa utflyktsmat-tips?

– Att inte göra för avancerad mat. Håll det enkelt, tänk praktiskt och gör det inte större än vad det är. Det räcker med sallad eller några rejälare mackor, lite frukt och bär och kanske fika. Jag brukar även försöka göra mat som inte kladdar på händerna alltför mycket (skratt) och ta med våtservetter för att kunna rengöra händerna innan och efter maten.

Tips!

Värna vår vackra natur

Ta med en skräppåse när du ska äta utomhus. Det finns inte alltid soptunnor i närheten, och om det finns en kanske den är full. Tar du med en egen påse så slipper du kladd i väskan och du gör även naturen en tjänst.

Recept

undefined
Enkel utfyktsmat för hela familjen – prova ett lite annorlunda recept med falukorv där stekt falukorv serveras i pitabröd med krämig gräddfil, syrlig morotssallad, krispig silverlök, kryddig ajvar och frisk sallad.

Falukorv i pitabröd med ajvar

(Från Buffé nr 9, 2020)

Enkel utfyktsmat för hela familjen – prova ett lite annorlunda recept med falukorv där stekt falukorv serveras i pitabröd med krämig gräddfil, syrlig morotssallad, krispig silverlök, kryddig ajvar och frisk sallad.

Ingredienser (För 4 portioner)

400 g morötter
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 silverlök
1 romansallad eller isbergsallad (1 romansallad motsvarar 1/2 isbergsallad)
500 g falukorv
2 msk smör
8 pitabröd (gärna fiber)
1 dl ajvar relish
3 dl gräddfil

Gör så här:

1. Skala morötterna och hyvla tunt med skalare eller mandolin.

2. Blanda olivolja, citronjuice, honung, salt och svartpeppar till en dressing.

3. Skala och skiva silverlöken tunt. Bryt salladen i mindre bitar.

4. Skiva falukorven tunt och stek dem gyllene i smör.

5. Värm pitabröden. Blanda moroten med dressingen.

6. Servera korven i pitabröden med morot, sallad, lök, ajvar och gräddfil.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.