Det är företaget Norrlands Guldklimp som utökar sin verksamhet med ett boende i Pajala. Sedan tidigare har företaget ett asylboende i Voullerim med plats för 76 personer, som Migrationsverket hyr av dem.

– Jag tycker att Pajala är jätteintressant. Det jag vill skapa är migration som kan kugga i samhället, och Pajala är jättefint och naturnära. Anbudet har blivit godkänt av Migrationsverket och våra moduler har blivit godkända. Avtalen ska skrivas på inom kort, säger säger Lasse Holmbom, vd för Norrlands Guldklimp.

Migrationsverket kommer att hålla ett informationsmöte i Folkets hus i Pajala den 22 september. Från den 1 november är tanken att det nya asylboendet ska öppna. Inflyttning kommer att ske stegvis, enligt Lasse Holmbom.

– Alla kommer inte att flytta in på en gång, säger han.

Kommunalråd Kurt Wennberg (S) välkomnar det nya boendet och säger att arbetet med att se över hur skolplatser ska kunna erbjudas har inletts.

– Vi behöver bli fler i kommunen på sikt. Samtidigt är det ett asylboende, så man vet inte var de blir placerade senare, säger han.

Enligt kommunchef Lena Jatko handlar det för kommunens del först och främst om att se till att det finns plats i skolan för de barn som flyttar in.

– Det vi ska sköta är skolan och det ska vi jobba för. Vi har tagit upp det till diskussion, men det är svårt att förbereda eftersom vi ännu inte vet hur många barn det blir, säger hon.