Just nu befinner sig Inger Ärlemalm i Gällivare för att göra lite research i samband med jobbet som hon fått av Gällivares kulturförvaltning.

Inger Ärlemalm har hunnit med att utge 40 faktaböcker under sin författarkarriär och berättar att hon redan hunnit träffa en mängd Gällivarebor som var kolonibarn på Åsa som ligger i Kungsbacka kommun.

- Härom kvällen var det ett 40-tal samlade och berättade om sin tid och minnen de hade från Åsa, som var en ganska kal klippö på Sveriges västkust. Där fanns ursprungligen ett turist hotell, ritat av arkitekten Nerst Hansson som Gällivare kommun köpte 1944 och omvandlade till barnkoloni.

Artikelbild

| Gällivarebarn. Här några av de barn från Gällivare som åkte till Åsa för att vistas på koloni. Bilden tagen 1962.

Ansvaret för byggnaden tog kommunen och driften ansvarade den lokala Barnens dag-föreningen för och föreningens eldsjäl var läraren Sterner som såg till att föreningen hade medel.

- Gällivare kommuns engagemang bottnade i att det ansågs bra att barnen vistades utomhus under sommaren och undersökningar som gjordes vittnade om att barnen inte bara mådde bättre, det visade sig också att de gick upp i vikt, säger Inger Ärlemalm.

Därmed var saken klar för Gällivare kommun och unga flickor från Gällivare som sedermera kom att arbeta vid Åsa som kökspersonal flyttade också dit och gifte sig i några fall.

- Det lär har varit så många att det tidvis var svårt att rekryterad dåtidens omsorgspersonal i Gällivare, berättar Inger Ärlemalm.

Mer om Åsa barnkoloni går att läsa om i boken om Åsa som beräknas utkomma våren 2015.

- Lagom till marknaden beräknar vi, säger Lars Israelsson, kultursekreterare i Gällivare.