Villaägarna slår nu larm om kraftiga höjningar av hyror för tomträtter samt priser på friköp av tomträtter i Gällivare kommun. De flesta kommuner använder sig av taxeringsvärdet för att bestämma priset på tomträtterna men många har vävt in en maxgräns i bestämmelserna.

För Gällivares del är det cirka 1.000 personer som väntas drabbas när priserna går upp med 60 procent efter årsskiftet.

– Det här är helt orimligt. Vi har sett precis samma utveckling i andra delar av landet men det är lite som ringar på vattnet. Höjningarna av taxeringsvärde har kommit tidigare i storstäderna och nu är det Norrbotten som är det stora problemet med höga taxeringsvärden, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Artikelbild

| Tommy Nyström (S), avgående kommunalråd

Nu hoppas Villaägarna på att det ska införas en lagstiftning som ställer stopp för de alltför höga priserna.

– Det finns ett lagförslag som sätter ett tak för hyrorna. I det här fallet skulle taket vara så att det blir lägre för Gällivare, det kan jag säga direkt, säger Lena Södersten och fortsätter:

– Nu borde kommunpolitikerna slå på bromsen till dess att det finns nya regler på plats.

Varje kommun bestämmer själv hur priserna ska räknas ut och i Gällivare handlar det om en procentsats av taxeringsvärdet. I Luleå är det en mer komplicerad uträkning men också där saknas ett maxtak. Även om de inte kommer att höjas med lika mycket som i Gällivare så kommer det att bli en märkbar skillnad. I exempelvis Kiruna kommun finns ett tak på hur höga avgifterna får bli. En tomträtt som kostar 14.000 kronor att hyra i Gällivare skulle bara kosta 1.530 kronor i Kiruna.

Gällivares avgående kommunalråd Tommy Nyström (S) säger att han inte känner till detaljerna kring hur det fungerar med tomträtterna men han har samtidigt svårt att se hur politikerna i kommunfullmäktige skulle kunna tillåta dessa prishöjningar.

– Politiken avgör fortfarande vad vi tar ut av medborgarna. Jag tycker att en 60-procentig höjning låter vansinnigt och jag kan inte tänka mig att våra politiker vill ta ut sådana summor, säger Tommy Nyström.

Lars Alriksson i Moderaterna vill i nuläget inte lämna några närmare kommentarer eftersom han vill titta närmare på hur avgifterna är konstruerade.

– Det måste man utreda och se hur det slår på olika sätt. Det verkar vara en stor höjning men man måste se vad de räknar på, säger Lars Alriksson.