18 juni 2013 skrevs avtalet om Barents center på. En skola, ett köpcentrum, ett hotell och en multiarena ska byggas i Haparanda. 11 december 2014 togs det första spadtaget och markarbetet började.

Men än har inte bygget börjat ta form. Det står still.

Kommunen väntar fortfarande på handlingarna som lämnar starbesked. I augusti månad är det sagt att dessa handlingar ska vara kommunen tillhanda.

Artikelbild

– Första steget är att vi får in handlingen. När handlingarna kommer ska de sen granskas och det kommer säkert ta en till två veckor hos oss – det är ett så stort bygge, förklarar Göran Wigren, planeringschef Haparanda kommun.

Men ni vet inte när?

– Det är inte sagt något närmare datum. Det är bestämt bygg-el av vattenfall och det har kommit dit en transformatorstation. Så de jobbar på vad jag förstår, men de där handlingarna väntar vi på.

Och här är anledningen till att man ännu inte fått in några handlingar: Projektinnehavande företaget Concent, som överlåtits hyresavtalet från Avalanche Capital, kommer inte överens om konstruktionen med byggentreprenören Rakennusliike Lehto Oy.

Artikelbild

– Vi diskuterar fortfarande konstruktionen uppe i kåken så att alla hyresgäster kan få det så bra som de vill, meddelar Concents projektledare, Jan Pardeby.

Vad är det som drar ut på tiden?

– Vi har olika åsikter, vi och entreprenören, om hur man ska avdela kåken konstruktionsmässigt.

Hur då?

– En kåk kan inte vara som ett korthus så det ramlar omkull – antingen använder man krysstak med balkar eller så lägger man hela betongväggar. Vi är oense om hur många sådana det ska finnas och vart de ska vara någonstans. Vi tycker att det ska vara färre och att man ska stötta upp mer i grunden med lyftkrafter och så vidare.

Jan Pardeby kan inte förtälja när man kan lämna startbesked. Men man hoppas vara klar innan augustis slut, precis som utlovat.

– Vi har ett gäng konstruktörer här i Sverige och de ett gäng i Finland som pratar med varandra just nu – vi har en hård mejlkorrespondens, säger projektledaren.

Kuriren söker ansvariga från det finska byggföretaget för en kommentar.