Det var i förra veckan som delar av Gruvtolvans styrelse uppträdde tillsammans med socialdemokraten Kenneth Stålnacke när han tillkännagav att han startar en krysskampanj med sikte på kommunalrådsposten. Gruvtolvans ordförande Jan Thelin sade då att fackföreningen stödjer alla som öppet tar kampen mot Gunnar Selberg och Centerpartiet i Kiruna. Det här har fått medlemmar i Gruvtolvan att reagera.

– Jag tar avstånd från Gruvtolvans uttalande. Att säga att man ska motarbeta ett parti och att man stödjer alla som motarbetar det partiet. Alla får ha sin uppfattning om vilket parti man ska rösta på och när man har rösträtt så är man kompetent nog att avgöra det själv, säger Magnus Stålnacke.

När Magnus Stålnacke fick höra ordförandens uttalande funderade han på att gå ur Gruvtolvan.

Artikelbild

| Centerfight. Gruvtolvan backade upp Kenneth Stålnacke när han tillkännagav att han siktar på kommunalrådsposten. Samtidigt sade Jan Thelin att Gruvtolvan stödjer alla som öppet motarbetar Gunnar Selberg och Centerpartiet i Kiruna, något som nu väcker ilska.

– Jag tänkte att jag måste se mig omkring om det finns något annat fackförbund jag kan vara med i, säger han.

Andra medlemmar som Magnus Stålnacke har varit i kontakt med rasar över fackledningens agerande och menar att det snarare får motsatt effekt med ett sådant uttalande.

– Det är många som är skitförbannade och till och med säger att bara för att facket gör så här så kommer de att göra tvärtemot.

Något han också ifrågasätter är varför man inte hade något medlemsmöte som behandlade frågan. På så sätt hade det varit enkelt att se om stödet fanns bland medlemmarna.

Artikelbild

| Inget fel. Jan Thelin, ordförande för Gruvtolvan står fast vid sina uttalanden om att Gunnar Selberg är lögnare och för väljarna bakom ljuset. Han anser inte att det är fel att ett fackförbund gör ett sådant uttalande, trots att det inte hade godkänts av medlemmarna.

– Ska man göra några uttalanden som gäller sådana här saker så ska man ha ganska stor majoritet av medlemmarna bakom sig, säger Magnus Stålnacke.

Jan Thelin som gjorde det kontroversiella uttalandet står fast vid åsikterna om Gunnar Selberg och centern i Kiruna och säger att beslutet om uttalandet togs i styrelsen.

– Jag har känslan av att de flesta stödjer det. Visst är en del centerpartister men att vi skulle föra ut det på ett medlemsmöte, visst det kanske hade varit något, men vi hade inte så många veckor kvar fram till valet, säger Jan Thelin.

Han tycker inte det är konstigt att Gruvtolvan gör ett ställningstagande inför valet.

– En fackförening ska påverka politiker på alla sätt och vis, på alla nivåer i vår riktning för våra medlemmar. Vi vet att det kommer att slå tillbaka på oss om vi inte har ett sansat samtal om flytten och låter det skena iväg, säger Jan Thelin.