Flera personer som enligt hemsidan står bakom Samedemokraterna finns inte, namn är fejkade. På Samedemokraternas hemsida hyllas att sångerskan Malena Ernman uppmärksammat organisationen. Tidningar, däribland Kuriren, publicerade debattinlägget och på bloggar diskuteras samers rättigheter utifrån vad folk läst.

I debattinlägget (klicka här för att läsa debattinlägget) ondgör sig Samedemokraterna över alldeles för stor invandring av svenskar i Sápmi. "Vi Samedemokrater vill införa en inflyttningsbroms. Under många år har det flyttat in tusentals människor till det samiska landområdet Sápmi. De flesta som har flyttat hit är inte samer utan svenskar. Problemet är att vi inte längre kan klara av den höga kostnaden på vår välfärd och vår miljö som inflyttningen innebär", står det.

– Jag tycker att debattinlägget hade en tydlig ironi mot dels Sverigedemokraterna och invandring och dels mot samepolitiken. De smälter samman i inlägget, kommenterar statsvetaren Simon Matti.

Artikelbild

| Sameflaggan.

På Samedemokraternas hemsida finns ett valmanifest med budskapet att det är invandrarna som ska anpassa sig till Sápmi, inte tvärtom.

Kuriren har innan publiceringen fått namn, adress och telefonnummer, för kontroll. Namnet existerar inte, adressen går till en fastighet som Boliden Mineral löst in.

– Debattinlägget är ironiskt, tankeväckande och provocerande, det är uppenbart tänkt som en passning till Sverigedemokraterna. Kurirens debattredaktör har följt våra normala rutiner och säkrat namn och avsändaradress. Vi behöver framåt fundera över om rutinerna är tillräckliga, medger Kurirens tidningschef Mats Ehnbom.

LÄS MER: En inflyttningsbroms för invandrarsvenskar