– Det är jätteroligt. Det har varit en lång process och jag har själv varit med i två år. Men nu kan det börja byggas, säger Pia Lindholm, avdelningschef för samhällsomvandlingen i Kiruna på LKAB.

Tillsammans med Christer Vinsa, projektchef för stadsomvandlingen vid Kiruna kommun, tog hon första spadtaget. Stadshuset kommer bli den första byggnaden i nya Kiruna.

Vad tror du det här innebär för Kirunaborna?

Artikelbild

| Pia Lindholm och Christer Vinsa tog tillsammans det första spadtaget för Kirunas nya stadshus.

– Jag tror att det blir en större trygghet om att det kommer bli ett nytt centrum i det här området. Det är mycket planer och mycket prat innan man kommer igång med att bygga, men nu kan man rent konkret se att det händer något, säger Pia Lindholm.

Det återstår fortfarande att utse byggare. Bygget planeras börja nästa år.

– Vi sparkar igång under 2015. Invigning av färdig byggnad ska ske i oktober 2016, säger Christer Vinsa.

Han har jobbat med stadsomvandlingen sedan den blev aktuell för tio år sedan. Bygget av det nya stadshuset har överklagats och under torsdagen så avvisade Länsstyrelsen överklagan från en privatperson och ett företag. Det finns dock möjlighet att överklaga till högre instans.

Artikelbild

| "Det är jätteroligt", säger Pia Lindholm om att det första spadtaget togs.

– Vi får väl hoppas att det inte blir några fler överprövningar av länsstyrelsens beslut men det är inget vi råder över utan det får vi hantera längs resans gång, säger Christer Vinsa.

Har du förståelse för dem som överklagar bygget?

– Självklart, vi är ju alla berörda av stadsomvandlingen, säger Christer Vinsa.

Är det realistiskt att stadshuset står klart 2016?

– Många tycker det är orealistiskt men vi har en tidsplan som alla är införstådda att jobba med. Vi har full fokus på det och har ingen anledning att ändra på tidsplanen idag.