På tisdagen beslutade Trafikverket att avbryta upphandlingen av flyglinjen. Orsaken att det nu finns två aktörer som är beredd att trafikera sträckan utan statligt stöd.

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström hoppas att det kommer att innebära billigare biljettpriser.

– Förr hade vi nästan 80.000 flygpassagerare om året till och från Gällivare. I dag är vi nere på bortemot 50.000. Jag tror att den största orsaken är att folk tycker att det är för dyrt. Det är bra att vi får två bolag som trafikerar sträckan. Det borde innebära att det blir mer konkurrens, säger Tommy Nyström.

I dag sköter Nextjet AB flygtrafiken till och från Gällivare. Om ett år, den 25 oktober 2015, förlorar bolaget det ekonomiska bidraget från staten.

Anledningen är att konkurrenten MS Estonian Air anmält intresse för flygtrafiken på sträckan. Trafikverket har redan sagt ja, vilket innebär att Gällivareborna nästa höst kan välja mellan två konkurrande flygbolag.

– Estonian Airs och Nextjets kommersiella anmälningar visar att man uppfyller alla krav och därmed kommer de berörda linjerna inte längre ingå i upphandlingen, säger regionchef Arnold Vonkavaara på Trafikverket.

Trafikverket tar ingen hänsyn till om det finns ett ekonomiskt underlag för två konkurrerande flygbolag på sträckan, utan är skyldig enligt lag att godkänna ansökningar som uppfyller det stipulerade kraven.