Ända från älvmynningen upp till Niemisel denna kväll vittjas det burar och grillas korv och folk umgås. Det är ett nöje som binder samman folket i bygderna men också lockar utsocknes. Kuriren träffade familjerna Granström, Karlsson, Jönsson och Svärd från Luleå. De missar inte gärna en premiär:

– Det är tradition för oss att fiska kräftor här sedan 20 år. Våra barn har vuxit upp med det och verkar vilja fortsätta traditionen, konstaterar Jeanette Granström medan hon drar upp en bur med många kräftor i. På första vittjningsrundan i det sommarsköna vädret, kan fiskegänget glädjas över en full hink, och kvällen är ännu ung. Agnet är av udda slag,kyckling, och det går utmärkt.

– Vi har 15 burar så nog bör det här bli bra, konstaterar Jeanette och lillebror Jonas Granström som är roddare. I båten finns också sällskapets kräftkokare Ronny Karlsson som alltid betros den delikata uppgiften att tillreda fångsten.

Artikelbild

| Kollar. Jonas Isaksson, Råneå,med dotter Emma tittar om något hamnat i buren. Och några kräftor har krupit in.

– Det ska vara mycket öl i lagen, säger han och berättar att i fjol var det väldig dramatik när kräftorna skulle kokas. Det gick hett till kan man lugnt säga:

– Spisen började brinna och hamnade på gårdsplanen, men jag kokade färdigt allt på ett trangiakök, säger han småleende- rädda vad som räddas kan typ.

På fredag blir det kräftkalas med tillbehör:

– Västerbottenspaj och så lite dryck till det, berättar Jeanette Granström och njuter av solkvällen medan båten drar mot land och väntande korvvgrillning.Social samvaro kring en skön eld är också det ett värdefullt inslag i fisket tycker fiskegänget.