Det är civilingenjörsstudenter med inriktning maskinteknik respektive hållbar energiteknik som jobbar med de olika projekten. Kursen sustainablelivingfokuserar på att skapa ett hållbart samhälle.

– De har inte arbetat tillsammans tidigare. Nu får man träna på att arbeta i större projekt från idé till färdig produkt, säger Jens Hardell, biträdande professor och kursansvarig.

Totalt visas åtta projekt upp. Studenterna får fria tyglar i sitt skapande, nästan i alla fall.

Artikelbild

| Vattenkraft. Nu ska man kunna ladda mobilen med vattenkraft, det tycker Georg Svedling.

– Lärarna har gett en lös formulering till varje grupp, säger Jens Hardell.

Utveckla LED-belysning för utvecklingsländer – den formuleringen fick gruppen ledsagarna. Resultatet blev en lampa som laddas med solenergi. Laddad ger den ifrån sig fyra timmars ljus. Gruppen hoppas att produkten ska ersätta den farliga fotogenlampan och förbättra levnadsstandarden i länder där det i dag är brist på el.

Intill står Georg Svedling tillsamman med sin grupp. De har skapat Neptunus, en medtagbar vattenpropeller med en inbyggd generator som alstrar el medhjälp av vattenkraft.

– Den kan sänkas ned i exempelvis ett närliggande vattendrag. I huvudsak är det tänkt att man ska kunna ladda telefonen med den, säger Georg Svedling.

Artikelbild

| Billig. Joel Weddig vid sin grupps värmepanna.

Efter mycket slit har en färdig prototyp skapats tack vare en 3D-skrivare.

– Det har varit lite upp och ned, man har varit orolig att inte bli klar i tid. Men nu känns det bra, säger Georg Svedling.

Artikelbild

| Kursansvarig. Jens Hardell håller i kursen som riktar in sig på hållbara lösningar.

Gruppen är öppen för att nya studenter ska ta över projektet – och det finns saker som måste finslipas.

– Man måste hitta ett billigare tillverkningsalternativ om den ska massproduceras, säger Georg Svedling.