– Jag har tidigare fått ett 15-tal utmärkelser som företagare, men det här är faktiskt första gången som jag uppmärksammas i Luleå. Och jag som trodde att man inte kunde bli profet i sin egen hemstad, sade Mikael Hugosson.

1975 flyttade en ung man med ambitioner till byn Alvik utanför Luleå. Hans plan var att föda upp grisar.

I dag leder Mikael Hugosson Norrlands största kött och charkföretag med cirka 200 anställda.

Artikelbild

| Skalaffär. Trollkarlen Julian Dauphin bjöd på stor underhållning och ett minst sagt eggande trick.

– Jag trivs jättebra i Luleå. Det här är en bra stad för företagare, sade galavinnaren.

Han har försökt att trappa ned. För ett par år tillbaka lämnade han vd-posten i Nyhlen Hugosson, men sitter fortfarande kvar som ordförande i företagets styrelse. Dessutom är Mikael Hugosson vd för Alviksgården.

– Företagande är fortfarande roligt. Jag kan inte låta bli, förklarade 59-åringen.

Det var för trettonde året i rad som stadens näringsliv samlades till en galakväll. Precis som i fjol hölls festen på Luleå Energi Arena.

Artikelbild

| Hyllades. Neil Costigan från BehavioSec fick ta emot priset för Årets varumärke. Här intervjuas han av konferencier Anna-Sara Lantz.

Allt var som precis som det ska vara. Årets upplaga präglades av ett stort hemlighetsmakeri. Det var festligt, folkligt och fullsatt med 780 uppklädda gäster.

– Alla biljetterna gick åt på bara två timmar, avslöjade projektledaren Kristina Alatalo.

Artikelbild

| Tokglad. Li Thurfjell har bara drivit sitt företag i sex månader. Ändå tilldelades hon galans kanske finaste pris, Folkets förebild.

Middagsgästerna fick njuta av en förrätt som bestod av inkokt röding med sikrom och västerbottenost, picklad rödlök samt krisp från Åland till förrätt.

Till varmrätten bjöds på ren på två vis med creme fraichemixad lökbuljong och lingonsirap samt en löksmaksatt mandelpotatispuré.

Artikelbild

| Vinnare. Mirjana Petrova fick ta emot priset som Årets unga företagare. Hon äger och driver företaget Röstcenter Sverige.

Till efterrätt serverades mjölkchokladfrestelse med lingonsorbet och kinuskisås.

Kvällens meny var sammanställd av Michael Björklund som för andra gången ansvarade för galamiddagen.

Kvällen fick ett lyckligt slut för Li Thurfjell. 31, som bara för ett halvår sedan startade sitt företag, Bystigt AB.

– Jag blev toklycklig över att bli nominerad i klassen som Årets unga företagare, berättade hon som dock blev snuvad på priset. Det gick i stället till Mirjana Petrova från Röstcenter Sverige.

Besvikelsen förbyttes dock snabbt till glädje, när Li Thurfjell någon timme senare tilldelades kvällens kanske mest eftertraktade pris, Folkets förebild. Utmärkelsen ges till den kandidat som fått flest sms-röster.