På Kristi himmelsfärdsdagen samlades 17 elever från hela länet i Luleå. Det var gymnasielektor Anna Wedestig som väckte idén till helgens matteläger. Hon undervisar i en av Luleå gymnasieskolas tre spetsklasser i matematik.

– För ett år sedan träffade jag matematikprofessorn Gord Sinnamon som genomfört sådana här läger i Kanada. Men det är ju skitsmart, tänkte jag.

Professor Sinnamon från University of Western Ontario är speciellt inbjuden till lägret i Luleå som för första gången vänder sig till grundskoleelever. Deltagarna är 12-15 år.

– Syftet är förstås att öka intresset för ämnet. Sverige är ett litet land och vi behöver få fram fler civil ingenjörer för att ta ett exempel, berättar Anna Wedestig.

Lägret pågår i tre dagar.

Nicolaas Gunnarsson från Raketskolan är den mest långväga gästen.

– Matematik är roligt. Jag hoppas att lära mig saker som jag inte kan lära mig i skolan, men som kan vara bra att kunna när man börjar gymnasiet.

Om jag förstått det här rätt, vill du hellre räkna matte än ha lov?

– Ja, det finns ändå inte så mycket man kan göra i Kiruna om man inte är intresserad av idrott. Här kan jag lära mig något nytt samtidigt som jag lär känna nya personer.