Egentligen var han ute efter att skjuta älg, när han gav sig ut på torsdagsmorgonen i skogarna utanför Äijävaara, öster om Gällivare.

Strax efter klockan åtta trodde 57-åringen att det var just en älg som skulle komma utbrakande ur snåren och blev rejält överraskad när han fick syn på vad hunden Jack drivit fram.

– Först tänkte jag inte skjuta, men sedan såg jag hur björnen försökte attackera hunden och då tvekade jag inte, berättar Ingemar Eriksson.

Artikelbild

| Värdefullt skinn. Ingemar Nilsson planerar att sälja skinnet efter den björnhanne han fällde i torsdags i skogarna öster om Gällivare.

Skottet avlossades på cirka 25 meters håll. Den träffade djurets halskotpelare och björnhannen föll omedelbart till marken.

Någon björnfrossa säger sig Ingemar Eriksson aldrig känt av, trots att det var första gången som han sköt en björn.

Köttet har han redan lyckats sälja och även det vackra skinnet, som är mestadels svart med en grånad silverstrimma på ryggen, räknar han med att avyttra.

– Jag har ingen aning om det här är den största björnen som fällts i Norrbotten, men han som mätte upp den påstod att det var den största, förklarar Ingemar Eriksson från Tärendö.

Hittills under årets björnjakt har 32 av totalt 67 björnar fällts i Norrbotten. Jakten får pågå till och med 15 oktober.