5000 burkar blir det av det nya märket Oh jäs! i år. Företaget Guldhaven Pelagiska bygger nytt fisksalteri i Kalix men surströmmingsdelen blir klar i vinter så först nästa år blir det Kalixproducerad surströmming i burkarna.

– Nästa år blir det full produktion i våra egna lokaler men i år har Hanells fisksalteri gjort surströmmingen åt oss, efter vårt recept, säger Teija Aho, VD på Guldhaven Pelagiska.

För att fira in den nya sorten anordnade företaget en namngivartävling. Två av förslagen som skickades in var snarlika och vinnarna hade tagit fasta på att det är jäst fisk som ska saluföras.

– Det skulle vara något med jäst i och med att det är jäst fisk. Sonen har precis börjat studera engelska så då kom jag på det, säger Ewa-Charlotte Faarinen från Luleå.

Själv är hon söderifrån och har fått lära sig att tycka om delikatessen när hon flyttade till Luleå. Nu tycker nu bra om den illaluktande fisken.

– Jag fick lära mig det när jag flyttade upp, det smakar salt och gott, säger Ewa-Charlotte.

Förutom äran att se sin finurliga ordlek på surströmmingsburkarna i affären belönas hon också med en tusenlapp.

– Det blir ett bidrag till en semester söderut, säger vinnaren.

Tredje helgen i augusti är traditionellt den helg som surströmmingspremiären infaller och doften som både är älskad och hatad sprider sig över länet.

Helst äter jag det i klämma med potatis och lök, säger vinnaren Ewa-Charlotte.