Klockan 01.03 kom larmet till SOS Alarm om att det brann i ett flerfamiljshus på Åbergsleden med totalt 15 lägenheter.

Martina Sundqvist bor i en vindsvåning tillsammans med sin sambo Esbjörn Larsson. Han är militär och var ute på övning. Så hon var ensam hemma med deras hund Luna, en kooikerhondje.

– Jag väcktes av att hunden skällde högt och var helt skogstokig. Hon brukar alltid tystna om jag säger åt henne, men hon vägrade. Då kände jag att det var rök i hela lägenheten, berättar hon.

Artikelbild

| Fönstret kvar. De tre vindslägenheterna i huset blev helt utbrända.

Hon tog på sig lite kläder och ringde direkt till 112. Då fick hon vet att de nyss hade fått in ett larm om branden. Det var grannarna under henne som hade larmat.

– De sprang runt och knackade på alla dörrar de kunde. Tjejen som bor under mig sprang upp till mig och försökte knacka, men det var så rökfyllt att hon fick vändat, fortsätter Martina Sundqvist.

Via SOS fick hon sedan instruktioner.

– Först sa de att jag skulle försöka ta mig ut, men det gick ju inte. Jag satt under fönstret tills det att brandmännen kom och bankade på dörren. Då tog jag ett djupt andetag och sprang ut till dörren och fick hjälp ut, fortsätter hon.

Artikelbild

| Brann ordentligt. Även under dagen brann det ordentligt i huset och kraftiga eldslågor slog ut genom fönstren.

Sedan fördes hon och de övriga hyresgästerna till Bodensia där de togs omhand av kommunens krisgrupp. Av deras lägenhet återstår i dag ingenting och hon fick bara med sig kläderna hon hade på sig.

Då räddningstjänsten kom till brandplatsen koncentrerade de sig direkt på livräddning, att få ut alla ur huset. Ingen, varken djur eller människor, skadades heller fysiskt.

Artikelbild

| Brann rejält. Elden tog snabbt tag i de tre vindsvåningarna högst upp i huset.

Allt tyder på att branden startade på nedre botten, på utsidan av huset. Sedan har elden, med vindens hjälp, spridit sig upp efter stenväggen och tagit ordentlig fart under plåttaket.

– Sådana här vindsvåningar är svåra. Vi har valt att försöka låta det brinna ut och inte använda så mycket vatten, förklarar Kaj Nyström, räddningsledare vid Räddningstjänsten i Boden.

Dennis Wikstén, vd för Wiksténs fastigheter, som äger fastigheten är bedrövad.

– En tragedi för de boende. Huset är byggt i början av 1900-talet och tillhör kulturen i Boden, säger han.

Huset är ordentligt skadat och på grund av rasrisken blev det på eftermiddagen stopp för brandmännen från att gå in i halva delen av huset. Vindslägenheterna och ytterligare någon lägenhet är helt utbrända.

– Vi ska försöka hjälpa hyresgästerna med ersättningslägenheter så långt det går, säger Dennis Wikstén.