Varje år arrangerar den ideella fritidsföreningen i byn aktiviteter under påsken. En av dem är den årliga pimpeltävlingen som hålls på Lainioälvens is. I år var vädret milt och solen visade sig emellanåt, precis så som ett riktigt aprilväder ska vara. Uppskattningsvis 300 personer deltog i tävlingen som också är en av höjdpunkterna för påskfirarna i Lannavaara.

"Bygden lever upp"

Det viktigaste var väl egentligen inte att få fisk utan att njuta av vädret och mingla runt bland alla hemvändare. Men visst drogs det upp en och annan firre också.

Artikelbild

| Henrik Stålnacke, Åsa Mikko, Lisa Henriksson och Henry Mikko hade tagit sig från Piteå respektive Luleå ända upp till Lannavaara för att njuta av påsken. På självaste påskaftonen passade de också på att vara med i den årliga pimpeltävlingen som anordnas på Lainioälven.

– Det är kul att få fisk men jag är ju egentligen ingen storfiskare så jag brukar inte få så mycket. Men det är en skön känsla att dra upp den, säger Kenneth Nilsson just efter att han dragit upp en fin harr.

Lite längre bort på isen har Håkan Hedman och dottern Tyra slagit sig ned. De hade rest ända från Gideå utanför Örnsköldsvik för att hälsa på hos morföräldrarna i byn. Förutom fisket så var det mysigt att få komma upp till snön eftersom vintern varit ovanligt kort längs kusten.

– Det är kul att se hur bygden lever upp under påsken, säger Håkan Hedman.

Henry vann tävlingen

Artikelbild

| Lek. Vad kan väl vara bättre än att få leka lite i slasket på isen, särskilt iklädd galonbyxor i påskgult?

En annan av hemvändarna var Henry Mikko, numera bosatt i Luleå. Hans plan var inte att fiska så mycket under själva tävlingen utan snarare att gå runt och träffa gamla bekanta i hembyn. Plötsligt började det dock nappa.

– Jag tänkte ju gå runt och ljuga lite men så började jag få några fiskar och då gick det inte att sluta, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| Samlingspunkt. Sällan lever väl landsbygden upp så mycket som under storhelgerna och då gäller det att passa på att mingla runt med gästerna.

– Det var väl lite tur, den sista och avgörande fisken fick jag precis innan tävlingen var över.

Med totalt fyra fiskar vann Henry Mikko tävlingen och om det var valet av fiskeplatsen, betet, tekniken eller bara tur låter vi vara osagt. En lyckad dag blev det trots allt.