Runt bordet sitter ett tjugotal ungdomar under laddad tystnad. Linjeföreståndaren Lotta Löthberg har just gått igenom helgens hållpunkter, och nu delas första testet ut. Ordförståelse. Stämningen är spänd och fokuserad. Det är testhelg i Kalix igen.

I begynnelsen fanns Kalix och Skurup, för den som ville studera till journalist vid folkhögskola. Men fler och fler utbildningar etablerades, och i nuvarande konkurrens gäller det att ligga i framkant, resonerade Kalix folkhögskola. Således togs inga nya elever in förra året, utan skolan valde att satsa på en uppgradering av utbildningen. Mer webb, rörlig bild och sociala medier bland annat. Nu har ett femtiotal ansökningar kommit in, varav drygt 20 personer blivit kallade till antagningshelg. Lotta Löthberg är nöjd med tillströmningen, men medger att det varit lite nervöst.

– Det var lite spännande, man visste ju inte hur det skulle tas emot. Så visst, det var pirrigt.

Artikelbild

| Uppladdning. Marcus Nigéus gillar atmosfären, och vill gärna vara del av skolans nya satsning.

Jasmine Said, 19 år, från Skellefteå, kommer ut först från testet. Hon berättar att hon alltid älskat att skriva.

– Jag har varit ganska målmedveten, och sökt många journalistlinjer. Men det här är första testhelgen, säger hon, innan det är dags för fika.

Vid kaffet står Marcus Nigéus, 27 år, från Råneå. Han har redan hunnit göra tester på en annan skola, men ser positivt på Kalix.

– De verkar ha lagt ner mycket krut på utbildningen nu, och det skulle ju vara spännande att få vara med om. OM jag kommer in, alltså, tillägger han.

Artikelbild

| Skribent. Jasmine Said skriver redan krönikor i en tidning och är intresserad av att skriva om mode och allmänna samhällsproblem.

– Och så verkar det vara en skön atmosfär här.