Vid köksbordet i lägenheten på Kronan har Vivianne slagit upp sina matteböcker. Hon går i sexan och tycker att matte och engelska är de svåraste ämnena i skolan. Bild är hennes favoritämne.

– Det hjälper när någon vuxen som kan förklarar istället för mamma, säger Vivianne.

En gång i veckan kommer en privatlärare hem till familjen för att hjälpa Vivianne med hennes läxor. Anjelika Hencz tycker att lösningen funkar bra. När Vivianne skulle byta skola var ett av kriterierna att det skulle finnas läxhjälpsklubbar på den nya skolan. Vivianne brukar gå till skolans läxklubb som hålls två gånger i veckan.

– Jag tycker att det är viktigt att hon har bra betyg och det är mitt ansvar. Det jag inte kan hjälpa henne med kompenserar jag med att köpa, säger Anjelika Hencz.

Vivianne har haft läxhjälp en gång i veckan sedan i höstas och föräldrarna vill gärna utöka det till fler gånger om det funkar tidsmässigt. De betalar ungefär 1500 kronor i månaden för sin dotters läxhjälp.

– Det är ganska dyrt men det tycker jag det är värt. Lärarna i skolan är jättebra men det här är ett bra komplement. Vi har bara Vivianne men för dem som har fler barn förstår jag att det blir dyrt.

Rasmus Andersson driver läxhjälpsföretaget Kunskapsugglan som har lärare i Luleå- och Bodenområdet. Hans företag har specialiserat sig på pensionerade lärare. Han ser ett mönster i vilka som oftast är hans kunder.

– Min känsla är att det främst är familjer med tjänstemanna- eller akademisk bakgrund som jag skriver kontrakt med, väldigt ofta mammor, säger Rasmus Andersson.