Liljedahl om livet efter Liko

Gunnar Liljedahl, 70, berättar nu om livet efter epoken Liko, om fastighetsköpen och de som tog över livsverket.

Oktober 2008. Sängtillverkaren Hill-Rom, representerat av Greg Tucholski, Peter Soderberg och Jaques Lafon, förklarar köpet av Liko.

Oktober 2008. Sängtillverkaren Hill-Rom, representerat av Greg Tucholski, Peter Soderberg och Jaques Lafon, förklarar köpet av Liko.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2015-08-31 06:01

Livsverket delar han med makan Barbro. Efter försäljningen av Liko har familjen köpt på sig ett stort fastighetsinnehav.

– Det är ett fastighetsbestånd på två-tre miljarder kronor, men det är ju belånat som andra fastigheter, säger Gunnar Liljedahl.

Allt började 1979 med en verkstadslokal på 114 kvadratmeter i Alvik. Hill-Rom, som 2008 köpte Liko för 1,2 miljarder kronor, sitter med 10 000 kvadratmeter på byns åkrar.

– Via kontakter hörde jag att de är nöjda med affären. De har expanderat mer än vad vi lovade. Negativt är att de inte har produktutvecklat. Det finns en risk att om du inte fortsätter att utvecklas, och kommer med nya produkter, så hinner konkurrenterna ikapp.

Gunnar Liljedahl säger också att nya ägarna inte uppträtt mot honom som han förväntat sig; ingen kontakt efter affären.

– De är speciella amerikanerna, de kan bäst själv. På ett sätt förstår jag dem, de har ju speciella marknadsförare och säljare och de måste ju få vara duktiga. Sedan är amerikanerna också rädda för att göra fel, de ser konsekvenser av sådant i USA. Men är du alltför försiktig så blir det ju ingenting, säger han.

Gunnar Liljedahl säger att han har en lösning kring en lyftproblematik "som skulle slå världen med häpnad". Det verkar inte komma längre än till hans eget huvud. Han ska inte driva eget, beslutet är en följd av försäljningen, och pengarna den gav.

– Att driva verksamhet går inte, som följd av svenska skatteregler. Vi vill ha inkomst av kapital. Inte av tjänst, som har en annan beskattning, och skulle jag börja så smittar den av sig, säger han om den högre beskattningen.

Du har legat lågt efter försäljningen?

– Ja, jag fick rådet att göra det eftersom det finns en hotbild mot sådana som jag. Jag har däremot inte upplevt detta, kanske är det just tack vare att jag legat lågt.

Möter du bilden av "den rike"?

– Jag uppfattar det inte så. Det kommer sig nog av mitt sätt att leva. Jag lever mitt liv som andra alvikare, bor i samma hus, klär mig fortfarande lika illa. Jag jagar och umgås med folk. En sak skiljer, det är bilen, jag har en Porsche.

Så blev det

Prislappen på försäljningen av Liko till amerikanske Hill-Rom uppgavs till motsvarande 1,2 miljarder kronor.

Pengarna investerades.

Nu har familjen Gunnar och Barbro Liljedahl samt barn och ytterligre en part, via fastighetsbolaget Lilium, ett stort fastighetsinnehav i främst Linköping men också i Luleå (Bryggeriet och Varvsgatan), Sundsvall och ytterligare orter.

Lilium är ihop med andra affärskontakter delägare i fastighetsbolaget Perium, med fokus på Sundsvall.

En del av fastigheterna som Liljedahls nu äger har övertagits från Norrporten.

En förvaltare hanterar aktier, andra värdepapper och liknande tillgångar åt Liljedahls.

Gunnar Liljedahl har utöver uppdrag i rader av fastighetsbolag också uppdrag kring universitetet i Luleå, som LTU Holding och LTU Business (Centek).

Liko är en framgångssaga i Norrbotten.

Gunnar Liljedahl arbetade på 1970-talet vid landstinget i Norrbotten som hjälmedelsingenjör och utvecklade just hjälpmedel. Det styrde över mot egen verksamhet och efterhand kom patientlyftar att bli det verkliga lyftet för Liko.

Inköpta detaljer monterades ihop i Alvik. Vid försäljningen 2013 fanns hundratals anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om