Märk-dna är en syntetisk framställd vätska som penslas på saker eller spejas direkt ut i luften via ett sprinklersystem vid ett inbrott. Vätskan är osynlig men framträder under uv-ljus som polisen har tillgång till. Varje märkning är unik och går att spåra, den håller upp till fem år på föremål och två månader på hud.

På Svensk guldåtervinning i Luleå används märk-dna i sprejform, systemet installerades då butiken öppnade 2012. Butikschefen Magnus Norman berättar att det är om någon bryter sig in i valvet som sprejen aktiveras.

– Man blir duschad av sprejen och det hjälper inte att byta kläder. Den sitter fast i hud, hår och naglar och går heller inte att tvätta bort. Den varken syns eller lukar och känns som en riktigt kalldusch, jag råkade själv bli sprejad en gång när jag trodde att larmet var avslaget, säger han.

Artikelbild

| Positiva effekter. Syftet med märk-dna är att minska antalet inbrott och spåra stöldgods. Metoden är beprövad och väl känd i både USA och Storbritannien där den gett positiva effekter i brottsförebyggande syfte och vid brottsutredningar.

I fönstret vid butikens ingång upplyser en dekal om att märk-dna är installerat. Syftet är att det ska vara avskräckande för inbrottstjuvar.

– Vi har aldrig haft inbrott här, men vi har även ett flertal andra larm, säger Magnus Norman.

I augusti testade Stockholmspolisen märk-dna i ett bostadsområde som drabbats av många villainbrott, värdefulla prylar märktes upp och polisen informerade om att märkningen genomfördes. Metoden gav resultat och bostadsinbrotten minskade.

I Norrbotten använder inte polisen märk-dna, men de har utrustningen för att spåra uv -ljus. Kriminalteknikern Carola Mickelsson har deltagit i ett utbildningstillfälle.

Artikelbild

| INGA INBROTT. Butiken Svensk guldåtervinning i Luleå använder både sprej-dna och ett flertal andra metoder för att hålla tjuvarna borta. " Det handlar om säkerhet, både för oss som jobbar och för kunderna, berättar butikschefen, Magnus Norman.

– Efter det har det varken funnits tid eller ekonomi för mer utbildning. Men märk-dna är på frammarsch.