Lilla Vilma, tre år, befann sig på utebadet i Råneå tillsammans med sina föräldrar och sin storasyster Nora.

– Jag skulle hjälpa Nora att hitta baddräkten. När jag vände mig om igen hade Vilma försvunnit, berättar mamma Sara Andersson.

Hennes första tanke var: "Vilma är utan sina armpuffar".

Artikelbild

| Kram. Matilda Larsson får en kram av Vilma Andersson.

– Hon är ju ett yrväder och brukar fara omkring mycket, så jag blev orolig på en gång.

Hon tittade sig omkring på gräsmattan, men såg henne ingenstans. I det höga sorlet på utebadet hörde föräldrarna inte att hon skrek bara en liten bit därifrån.

Samtidigt höll Matilda Larsson, 11 år, från Gunnarsbyn, på att leka och dyka i vattnet med sitt cyklop. Hon har gått i tränat simning med skolan och är duktig på att ta sig fram i vattnet. Tre meter bort fick hon plötsligt syn på en liten flicka.

– Först hade hon huvudet över vattnet och skrek. Sedan hade hon huvudet under vattnet, men hon hade fortfarande öppna ögon.

Artikelbild

| Van. Matilda Larsson tar uppståndelsen med ro. Hon är van vid att hålla koll på barn, berättar hennes mamma.

Matilda Larsson tyckte det såg otäckt ut. Hon tänkte aldrig efter, utan simmade dit omedelbart. När hon kom fram till flickan tog hon tag om livet på henne och simmade fram till bassängkanten.

– Jag sa åt henne att hålla sig i kanten, berättar hon.

Artikelbild

| Fika. Matilda Larsson och Vilma Andersson fikar tillsammans när Kuriren kommer och intervjuar dem.

I det läget hade Sara Anderssons mamma upptäckt var dottern befann sig och kunde hjälpa till att dra upp henne ur poolen.

Matilda berättade för sin mamma Annica Larsson vad som hade hänt direkt efteråt.

Artikelbild

| Dagen efter. Vilma Andersson och Matilda Larsson träffas igen dagen efter att Matilda räddade Vilma ur vattnet.

– Men jag förstod nog inte förrän på kvällen när Matilda berättade allt en gång till hur allvarlig situationen faktiskt hade varit.

Annica Larsson skrev ett inlägg på facebook om sin dotters rådiga ingripande. Ett inlägg som Vilmas mamma Sara Andersson fick se genom en länk som hennes svägerska skickade.

Artikelbild

| Glad. Vilma Andersson är glad igen och gungar hemma i trädgården. Hon verkar heller inte ha blivit avskräckt från vatten.

Sara Andersson framförde sitt tack på facebook och skickade även en ljudfil där Vilma säger: "Matilda, tack för att du räddade mig". På så vis fick familjerna kontakt med varandra och på torsdagen inför Kurirens intervju sammanstrålade de hemma hos Vilmas familj i Unbyn.

När de möts passar Vilmas föräldrar Mikael och Sara Andersson på att tacka Matilda ordentligt med en kram och en present.

– Det var en bra insats du gjorde igår, säger Mikael Andersson.

På frågan om Vilma känner igen Matilda nickar Vilma. De båda flickorna kramar också om varandra.

Vilma leker glatt och har inte blivit avskräckt från att bada, berättar föräldrarna. Men i fortsättningen kommer de att vara ännu mer försiktiga när de befinner sig vid vatten med barnen.

– Jag jobbar ju faktiskt på räddningstjänsten – men när barn är snabba handlar det om sekunder, säger Mikael Andersson.