Échappèe belle, "vackert äventyr" heter programmet. Det är mycket populärt i Frankrike och visas även i grannländer. Programmet har nio år på nacken samt en miljonpublik varje gång det sänds en gång i veckan.

Nu är det Sverige i allmänhet och norra delen av vinterlandet i synnerhet som är i fokus:

– Det är första gången jag är så här långt norrut i Sverige, berättar programmets värd Raphaél De Casabianca. Teamet, som reser kors och tvärs över världen för att spegla spännande miljöer och möten med intressanta människor, har inte blivit besvikna på vinterlandet.

Artikelbild

| Kallt och kulturellt. Det franska tv-teamet med presentatören Raphael De Casabianca har varit i Norrbotten i tio dagar och dokumenterat. I Kyrkbyn var entreprenören Elin Alexandra Sundström deras värd.

– När man reser i olika länder är det ju kontrasterna som man slås av och det allra intressantaste är mötena med människor. Vi har bland annat varit i Jutis i Arjeplog och här mötte vi en man som bor med sin fru i en liten stuga, säger De Casabianca som berättar att man mött en stor värme hos människorna häruppe.

Sparkåkning bland kyrkstugorna i världsarvet i Gammelstad, besök hos militären i Arvidsjaur, bilåkning på isen runt Luleå och besök hos isdjuret i stadsparken i Luleå. Det är fullt upp för fyrmannateamet. På torsdagen fick de en inblick i svensk folkmusik och folkdans på Dansgillet i kyrkbyn.

Och snart så kommer ännu ett team till Sverige och Norrbotten:

– Ja om en månad så reser ett annat av våra team hit som bland annat ska filma det samiska och de besöker också Stockholm. Sen hamnar allt i ett och samma program som sänds i fransk TV i mars, och där den absoluta tonvikten ligger på Norrbotten, berättar Raphaèl De Casabianca.