Det är galleri Systers ungdomssektion, Lillasyster, som står bakom utsmyckningen av gångtunneln. De tolv ungdomarna handleds av Tobias Barenthin Lindblad, Stockholm, som sysslat med graffiti i över 20 års tid.

Förra året höll han en föreläsning på Kulturens hus och då föddes tanken på att han skulle komma tillbaka och hålla en kurs för unga graffitimålare.

– Det började med att vi hade en träff i april där vi tittade på staden och tecknade. Sedan tog vi kontakt med kommunen och hörde om vi fick utsmycka en gångtunnel, berättar Tobias Barenthin Lindblad.

Artikelbild

| Råd. Kursledaren Tobias Barenthin Lindblad, ger goda råd till Stefanie Burbano.

De fick snabbt ett positivt från kommunen och det är något han berömmer.

– Det här handlar även om praktisk demokrati. Det är nästan aldrig det är så generöst och enkelt som det var här i Luleå. I många kommuner kan det ta ett eller två år innan ungdomarna får svar. Är man då 15 år hinner man bli 17 innan man får svar och då är man kanske inte längre intresserad, påpekar han.

Graffiti är som bekant en omdiskuterad konstform. I många kommuner, bland annat i Stockholm, är det nolltolerans som gäller. Något han inte har mycket för. För honom handlar det om konst och utsmyckning av en stad.

– Och det här är inget brottsförebyggande projektet, utan ett konstprojekt, påpekar Tobias Barenthin Lindblad.

Artikelbild

| Pluto. Början till det som ska bli Pluto och som blir en del av graffitimålningen i gångtunneln under Mjölkuddsrondellen.

Nikita Grigoriev, 16 år, från Kiruna, är en av ungdomarna som är med på kursen. I Kiruna finns det två lagliga graffitiplank.

– Men det är inte så många som håller på med graffiti. Därför har jag åkt till Luleå för att träffa nya människor och även för att öva att måla graffiti, berättar han.

Artikelbild

| Från Kiruna. Nikita Grigoriev, Kiruna, var den nordligaste deltagaren på kursen. För honom är graffiti en stor hobby.

För honom är det här en stor hobby och en konstform han gillar.

– Då man målar graffiti är hela kroppen är involverad, påpekar han.