– Att få en klapp på axeln är alltid kul. Det känns som ett erkännande av att något av det man gjort varit rätt, säger Peter Parnes.

Han är professor i distribuerade datasystem vid Luleå tekniska universitet (LTU). Tidigare var han delägare i företaget Marratech som senare köptes av Google.

Företaget prisades 2008 som Årets IT-organisation.

– Det här priset känns roligare att få eftersom det är mera personligt, säger Peter Parnes.

– Det handlar om något som jag brinner för och som jag även håller på med på fritiden, säger han.

I sitt arbete vid LTU har han varit med och startat projektet #include som handlar om att få framförallt tjejer som börjar studera datateknik att fullfölja utbildningen.

Peter Parnes deltar också i projekt i Luleås grundskolor som syftar till att stimulera intresset för data- och it-teknlk bland unga.

– Det jag gör handlar om att förbereda de unga inför det samhälle de kommer att möta när de går ut i arbetslivet. Det kommer att vara datoriserat i en helt annan utsträckning än i dag, säger han.

– Robotkockar, självkörande bilar och teknik som sköter många av dagens arbetsuppgifter kommer att vara vardagsmat. Det ställer krav på en helt annan problemlösningsförmåga i arbetslivet än i dag, säger Årets IT-norrbottning.