Ja det handlar förstås inte om några fullstora kåkar i pepparkaksdeg utan fantasifulla skapelser som är tänkta att sprida lite julstämning på lärosätet. Mamma till ideén med tävlingen är lektorn i berganläggningsteknik Catrin Edelbro.

– Här på universitetet sysslar vi ju mycket med byggande, säger Edelbro och för åtta år sen drog hon igång tävlingen. Nu är den en institution i sig bland studenter och personal.

– I år har vi åtta bidrag som vi jurybedömer utifrån kriterier som hur tunt de är bakade, om de är brända och om allt går att äta. Efter att vi utsett vinnaren skickar vi pepparkakshusen till Teknikens hus där de ställs ut under en vecka från fredag. En tradition sen fem år tillbaka.

Artikelbild

| Modernt. En smak av nyskapande arkitektur är Viktor Hemling och Viktor Lindqvist pappor till. Detta bidrag vann tävlingen.

När husen beskådats på Teknikens Hus tas de tillbaka och utsätts för lite hållfasthetsstudier.

– Vi kraschar och bränner upp dom säger Catrin Edelbro och ler brett.

De som byggt årets pepparkakshus har skapat diametralt olika skapelser. Här finns allt från grekiska tempel till korthus och väderkvarn. Intet fel på fantasin där inte. Och den enväldiga juryn beslöt omsider att en sober lågmäld skapelse med namnet Barcelona pavilion vann äran. God tvåa blev godisskapelsen Jack Black candyworld.