Det var vid femtiden på lördagsmorgonen som räddningstjänsten i Råneå och Gammelstad ryckte ut. Trots en omfattande släckningsinsats kunde brandmännen inte förhindra att en större lada brann ned till grunden.

Nu rubriceras händelsen som skadegörelse genom brand. Detta kan dock komma att ändras till mordbrand. Det finns obekräftade uppgifter om att en bensindunk påträffats i närheten av brandplatsen.

– Jag kan inte gå närmare in på vår utredning, men vi misstänker i nuläget brott. Allt pekar mot att branden var anlagd, säger vakthavande polisbefäl Mikael Noren till Kuriren.nu.

Enligt ägaren gick stora värden upp i rök under nattens brand. I byggnaden förvarades bland annat skoterpulkor och en båt till ett sammanlagt värde på närmare 250.000 kronor.

Polisen sätter en annan händelse i samband med branden. Tidigt på lördagsmorgonen upptäcktes ett inbrott i en annan sommarstuga i Mjöfjärdsområdet som ligger öster om Luleå centrum.

Under natten har en båtmotor samt verktyg stulits från ett sommarstugeförråd.

– Ägaren vaknade under natten och kände röklukt, men gick och lade sig utan att upptäcka något misstänkt, berättar polisbefäl Mikael Norén.

Polisen misstänker att det kan vara samma gärningsman eller män som ligger bakom båda händelserna.

– Jag vill inte gå in närmare på våra misstankar, men hoppas att allmänheten har gjort iakttagelser som kan sättas i samband med brotten, säger Mikael Noren.

Vet du mer om händelserna? Tipsa Norrbottens-Kuriren. Kontakta oss via epost till redaktionen@kuriren.com eller ring telefonnumret nedan.