– Det var katastrofalt när jag såg det, vattnet bara tog över, säger Kenneth Texvall, ägare av begravningsbyrån.

Fyra larm inkom under eftermiddagen till SOS Alarm om översvämning, både i privata lokaler och kommunala fastigheter har räddningstjänsten under måndagen ryckt ut med vattenpumpar. Piteå begravningsbyrå på Bryggargatan, Noliamässan samt Hårverkstaden i Piteå var några av de som drabbades av vattenskada. Åskovädret påverkade också elnätet. Pite Långträsk, Norrfjärden, Rosvik, Hortlax och Degerberget drabbades av strömavbrott under torsdagen. Dt blev också störningar i Piteenergis fjärrvärmenät.

– Det har nog aldrig regnat så här mycket i Piteå tror jag, säger Tomas Johansson, räddningschef i Piteå.

Artikelbild

Nolia City Konferens och Strömbackaskolan har fått omfattande skador meddelar kommunens fastighetschef. Strömbackaskolans aula och delar av A-hallen, korridorer och biutrymmen har haft en vattennivå på ca 4 cm. Nolia City Konferens har haft översvämning i före detta ungdomsgården Regnbågen, konferensrum och korridorer. Andra fastigheter som kommunen vet redan nu har drabbats är gymnastiksalen på Österbro, Stadshusets garage, samt Lilla Herrgårdens källare där det varit som mest upp till en halv meter vatten. Under morgondagen kommer omfattningen av skadorna att ses över och då klarnar det även hur dyr notan för ovädret kommer att bli.

– Allt vatten är tömt nu och vi har anlitat vaktbolaget NCS som kommer att åka och göra en invetering av kommunens övriga fastigheter i centrla Piteå. Vi hoppas såklart att det inte finns fler skador men i de fastigheter som i dagsläget inte har någon personal kan vi inte vara helt säkra ännu, säger Jan Ställ, fastighetschef i Piteå kommun.

Kenneth Texvall, VD på Piteå Begravningsbyrån är bestört över de vattenmängder som forsade in i deras lokaler på Bryggargatan. Nära en meter vatten tryckte mot dörren. Byrån kommer dock att hålla öppet som vanligt för kunder under veckan.

– En bilverkstad kan ju stänga igen men vi måste ha en fungerande verksamhet, vi tar hjälp av kollegor i Älvsbyn och avlidna personer hämtar vi med bår till sjukhus, säger Kenneth Texvall.

Artikelbild

En annan av de som drabbats är Eva Bergvall på Hårverkstaden i Piteå.

– Det började regna helt plötsligt och det rinner inte undan. Just nu har vi en meter djupt vatten här ute.

Artikelbild

Hårverkstaden ligger under marknivå och vattnet sprider sig nu på golvet i frisörsalongen.

– Vi har två kunder nu som vi ska hjälpa men sedan får vi stänga. Och det får kanske vara stängt imorgon också eftersom vi måste torka upp allt vatten.