Klockan är strax innan tio på fredag morgon och strax nedanför Bävern i Stadsparken visar en skylt att filminspelning pågår. Det är barnfilmen ”Siv sover vilse”, och några av utomhusscenerna ska spelas in under tre dagar i Luleå.

Filmen bygger på Pija Lindenbaums barnbok med samma titel och handlar om sjuåriga Siv, som sovit över hos sin bästis Cerisia för första gången.

– Det är en äventyrsfilm, och så blir det lite läskigt framåt kvällen och händer väldigt mycket mystiska och magiska saker på natten hemma hos Cerisia, säger Sara Sjöö, en av filmens två producenter.

Artikelbild

| Åttaåriga Astrid Lövgren från Luleå spelar rollen som Siv i filmen Siv sover vilse. Catti Edfeldt och Lena Hanno-Clyne regisserar. "Det bygger på en bok som inte utspelar sig i Luleå men vi placerade handlingen i Luleå", säger Lena Hanno-Clyne (i beige jacka).

Filmen är en samproduktion mellan Filmpool Nord och Snowcloud Films och fredagens inspelning visade Siv på väg hem från Cerisia tillsammans med sin pappa.

Hela filmteamet är knäpptyst när Siv, som spelas av åttaåriga Astrid Lövgren från Luleå, går nedför backen in mot Stadsparken, samtidigt som Catti Edfeldt, regissör tillsammans med Lena Hanno-Clyne, ropar ut hennes repliker, som Astrid upprepar.

– Titta upp där, säger Catti Edfeldt och pekar mot de konstgjorda snöflingor som singlar ner från en liten bärbar rökmaskin.

Tystnaden störs bara av en lastbil och en snöplog som åker nerför Rådstugatan.

Artikelbild

| På fredagen spelades några av utomhusscenerna till barnfilmen Siv sover vilse in i Stadsparken i Luleå.

Just nu är det snörekord i Luleå. Är det en lyckträff, i och med att ni spelar in en film i vintermiljö, eller har det ställt till med besvär för er?

– Det blev en lyckträff för oss. Ju mer snö desto bättre så vi är väldigt glada, säger Petter Lindblad, filmens andre producent.