På Storgatan 13 huserar ett tiotal förbund inom handikapprörelsen samt HSO Luleå, deras samverkansorgan. Lokalerna är nya, Föreningarnas hus invigdes 30 november 2012.

Men interna bråk förmörkar vistelsen där för föreningarna, deras sex anställda samt all ideell personal.

– Får vi inte detta löst snart så slutar jag. Jag orkar inte mer, säger Kristina Hjorth, ordförande för HSO Luleå.

Artikelbild

| Allt väl. Vid invigningen 30 november 2012 var alla parter mycket glada över de nya lokalerna mitt i centrum.

Enligt Hjorth är arbetsförhållandena i lokalerna svåra. Och hon är tydlig med varför:

– Det är Astma och allergiföreningen som är problemet. De vill styra hela huset efter sina behov, säger hon.

Hjorth tycker att allergiföreningens krav skapat bråk och spänningar i Föreningarnas hus.

– Det får inte förekomma fisk, skaldjur eller vissa frukter. Vi har tvingats byta alla typer av rengöringsmedel. Vi får inte ha blommor, vi får inte äta vårt årliga julbord – vi har gjort allt vi kunnat men de blir inte nöjda. De ska ha ett helt allergifritt hus, säger hon.

Artikelbild

| Konflikt. Handikappföreningarnas lokaler skakas av interna strider. Bakom ligger svårigheter att acceptera de krav som allergikerna har för att kunna vistas där.

Kommunen har försökt få allergikerna att flytta ut men de tackade nej till de lokaler som erbjöds. Nu har övriga föreningar haft ett möte om de ska lämna Storgatan 13.

– Får vi inte hjälp så slutar jag. Nu hotas jag med böter också, säger Hjorth.

Bråket får kommunen att agera. Enligt socialchef Mikael Lekfalk går man in för att styra upp och skapa klara regler för lokalerna.

– Vi har lämnat dem lite för sig själva. Där är jag efterklok, vi borde tagit ett större ansvar från start, säger han.

Nu genomförs en rad möten för att lösa knutarna. Lekfalk beskriver första stormötet som "högljutt" och har nu givit två tjänstemän uppdraget att tala med föreningarna var för sig.

Lekfalk betonar att Storgatan 13 ska vara en lokal för alla.

– Här har man missat målet, säger han.

Även facket har kopplats in sedan de anställda slagit larm om en outhärdlig arbetssituation. Ombudsman Monica Lundqvist säger att den psykosociala arbetsmiljön brister men hon avvaktar att agera för att se vad kommunen lyckas med. Hon påpekar att det är handikappföreningarna som har arbetsmiljöansvaret.

– Men jag har goda förhoppningar om att socialförvaltningen ska lösa detta utan min hjälp. Men om det inte lyckas drar jag frågan vidare. Jag tar det hela vägen om jag måste, säger hon.

Detta är inte första skandalen i lokalerna. Som Kuriren berättat saknas en entré anpassad för rörelsehindrade och den varulyft som nyttjades i stället är stängd efter en olycka. Mikael Lekfalk betecknar missen med hissen som "en smärre härdsmälta".