Fotografen Johanna Henriksson är den som skapat utställningen som handlar om en liten grupp nomadiska tuareger i afrikanska Mali. Gruppen använder sig fortfarande av kamelkaravaner för att bedriva handel.

Livsstilen hotas dock av våldsamheter i området, klimatförändringar och att människorna flyttar till städerna. Johanna Henriksson var i Afrika för olika reportage och en tanke fanns att tala med befolkningen om klimatförändringarna.

– När jag kom till Timbaktu i Mali närmade sig den här gruppen mig och ville berätta historien. Jag stannade där längre än vad som var tänkt och följde med dem ut i öknen.

Artikelbild

| Klimatändring. En liten del av folkgruppen tuareger i Mali drabbas hårt av klimatförändringarna. Konsekvensen blir att deras djur dör i brist på foder.

Bland annat faller regnet i området senare under regnperioden och när det till slut regnar kommer det mesta vid samma tillfälle. Följden blir att tuaregernas djur dör i brist på foder.

Hon understryker att det varit viktigt att flytta fokus från henne själv.

– Jag vill låta dem föra fram sin egen berättelse. I utställningen är det mycket av deras citat som finns med.

Med anknytning till Norrland har Johanna Henriksson haft ett projekt "Samer i storstad" som publicerats i nyhetsmagasinet Fokus. Stockholms sameförening bad henne också visa utställningen i samband med samiska nationaldagen.

Artikelbild

| Tuareg. En liten grupp från tuaregerna lever fortfarande traditionellt i Mali med bland annat kamelkaravaner. Deras livsstil hotas dock av politisk oro, våld, människor som flyttar in till städerna och klimatförändringar.

– Jag har varit mycket norrut under min uppväxt. Fast det här handlar mer om ett allmänt intresse för olika livsstilar och en grundnyfikenhet på samiska kulturen.

Vernissage på söndag i Gunnarsbyns folkets hus, alltså. Utställningen finns där fram till 1 juni.