– Skolan behöver få tillräckligt med resurser för att kunna bli ett andra hem för de ungdomar som behöver det, säger författaren och föreläsaren Emerich Roth.

En dokumentär om hans levnadsöde visades för skolelever i Folkets hus i Haparanda under fredagens FN-dag. Efteråt höll han ett föredrag och svarade på ungdomarnas frågor.

– På alla ställen runt om i landet och utomlands får jag i stort sett samma frågor. Det handlar om vad jag har upplevt och mina känslor kring det, säger Emerich Roth.

Han ser med oro på utvecklingen när det gäller våld, hat och främlingsfientlighet i Sverige i dag. Han anser att hatet ökar men tror inte att det främst är ideologi som ligger bakom, utan okunskap. Kunskap om historien tror han är en starkt bidragande faktor till ett mer öppet och tolerant samhälle. Han uppmanar därför till mer satsningar på skolan.

– Jag tänker att historien upprepar sig, vi har inte lärt oss av historien. Bland annat beror det på att det står så lite om det här i historieböckerna och läroböckerna, säger han om förföljelsen av judar, romer och andra minoriteter.

– Det mesta som går snett bottnar i okunskap. Skolan behöver betydligt mer resurser. Det som görs i dag är punktinsatser, säger han.

Emerich Roth kom till Sverige 1950. Länge valde han att inte dela med sig av upplevelserna under andra världskriget. Men de senaste 22 åren har han rest runt i Sverige och utomlands för att berätta om de fasansfulla grymheter han var med om i flera koncentrationsläger, bland annat Auschwitz.

– Jag upplever det lika naturligt varje gång, det är mitt jobb, min uppgift. Jag är 90 år gammal och ibland är det jobbigt på grund av hälsoskäl. Men varje gång jag står framför de fina ungdomarna, då försvinner allt jobbigt.

Hampus Täikkö i årskurs nio var en av dem som tog del av berättelsen. Han tackade efteråt Emerich Roth, passade på att ta en selfie med honom, och säger att det är viktigt att överlevare från koncentrationslägren delar med sig av upplevelserna.

– Det var intressant från början till slut. Under filmen kände man sig ledsen vissa delar och mer lättad under andra delar. Jag är ganska påläst men jag lärde mig en del nytt. Det var intressant att höra om hans resa, säger Hampus Täikkö.

– Det är bra att han ser det här som sin uppgift och reser runt och berättar, säger han.