Nervositeten försvinner aldrig. När Kristofer Åström åter går upp på scenen i Luleå kan han vara nervösare än vanligt, eller tvärtom.
Det är helt oberäkneligt det där med spelnerverna, menar Kristofer Åström. Ibland är det rutin utan nervositet, andra gånger magont. På samma sätt, slumpmässigt och olikt varandra, tillkommer skivorna.
- Har jag gjort en hård skiva vill jag göra en lugn efteråt. Med den här skivan har det fått ta längre tid än vanligt. Jag har suttit och lekt i producenten Johans Lindströms studio och så har vi spelat in den.
Rainaway town är Kristofer Åströms mest planerade verk. Strukturerad.
Det är ingen överdrift att säga att han gjort musik i tjugo år. Det är till och med sant.
Spelar före Laleh
Den här våren är Kristofer Åström skivaktuell och turnerar som förband till Laleh. Turnépremiären sker i Luleå.
- Som förband har jag inga krav på mig, vilket är rätt skönt. De flesta som kommer till spelningen är där för att se Laleh och har nog inte hört mig. Då kan de få upp ögonen för mig, om jag är bra.
Hur har ditt sätt att göra musik förändrats över tid?
- Det är svårt att säga. Texterna skriver jag fortfarande på samma sätt, det är väl mer rent influensmässigt som det förändrats. Jag började som punkare, det finns kvar och är mer så på den här skivan än på de sologrejer jag gjort tidigare.
Det händer att han lyssnar på gamla låtar men inte så ofta.
- Det är som fotografier, gamla låtar säger något om en viss tid även om mycket förändrats.
Storkonsumerar skivor
Kristofer Åström hör till dem som lyssnar på mängder av musik. Nytt och ur olika genrer.
- Egentligen är jag lite dåligt insatt i just svensk pop, det känns som att jag börjar bli gammal. Av alla de artister som vann på Manifest-galan (Movits! vann årets rytm, reds. anm) var det bara Robyn som jag kände igen. Jag hänger inte med längre. Fast av det som jag ser och hör tycker jag är bra grejer. Musik är inte på utdöende i alla fall.
Det är inte så mycket svensk kniv-indie som kommer ur högtalarna.
- Jag köper mycket skivor och lyssnar via Spotify. Samtidigt känns det som om det finns så mycket, jag kan inte ta till mig all den information som finns där.
Befintliga låtar ger idéer till egna, nya.
Slog igenom med Fireside
Kristofer Åström har turnerat runt i Europa som soloartist och sångare i framgångsrika rockbandet Fireside, det band som han slog igenom med.
När det började lossna för bandet i början av 1990-talet flyttade hela styrkan ned till Stockholm för att ha nära till skivbolaget och spelningarna.
- Vi kände oss tvungna att flytta. Jag minns tiden i Luleå som en bra tid, det infinner sig ett slags lugn varje gång jag kommer upp. Det är dyrt att åka upp även om jag alltid försöker göra en Norrlandssväng när jag är på turné.