Rätteligen borde väl den här utmärkta folkmusikgruppen från Tornedalen heta Jorf numera, eftersom gruppnamnet initalt byggde på begynnelsebokstäverna i gruppmedlemmarnas efternamn. Och D för rätt länge sedan avlöstes av F.

Men det låter ju inte så kul? Så lika bra att hänga fast vid Jord då. På lördagskvällen, i Kulturens hus och Stora salen därstädes, firades gruppens tioårsjubileum, lanserandet av deras tredje skiva samt starten på deras turné.

Det blev några ihärdigt och vilt svängande timmar, företrädesvis på meänkieli, som jag egentligen inte alls förstår men som (på något märkligt sätt) det ändå känns som om jag förstår (det är för övrigt exakt samma sak med franska sånger & visor).

Artikelbild

| JAN JOHANSSON. Jan Johansson, med dragspel, svarade för en hel del av svänget hos gruppen Jord.

Nya cd:n heter Nice Matka och det translanteras lämpligen som "en god tur, fin resa".

En varm, vänlig, välkomnande och insisterande skiva, där meditativa nummer (i princip framfördes hela skivan live) om både byn och berget Kaunisvaara varvades med hjärtligt rådbråkande danshumppor, drömska vildmarksbetraktelser och strävt suggestiva ursprungliga berättelser om olycklig kärlek och kanske lite lyckligare också, plockade ur Wäinö Ruottinkoskis och Hasse Alatalos respektive upp- och nedtecknade verk.

Musikmässigt pendlade det mellan jojk och (närmast) calypso. Och undan gick det. Just som jag började undra var pausen hade tagit vägen, så var det hela i stället slut. Timmarna bara flög i väg! En impulsivt upphetsande kväll, av god kvalitetsuppbyggnad.

Biljettpriset inkluderade generöst nog ett exemplar av skivan och Jordmedlemmarna Jan Johansson, sång och dragspel; Gun Olofsson, sång, flöjt, gitarr; Erling Fredriksson, sång och kontrabas samt Susanne Rantatalo, sång, utförde härmed en omsorgsfullt prydlig krattning inför gruppens kommande 20-årsjubileum.

Artikelbild

| ERLING OCH GUN. Erling Fredriksson, med ståbasen, och Gun Olofsson, i ett gemensamt utspelsögonblick under lördagskvällsspelningen med gruppen Jord. Foto: Petra Isaksson

Och ett kraftfullt PS: ute i restaurangen efter spelningen framträdde två duktiga unga tjejer, från Parakka och Vittangi, med gitarr och sång och ett gäng covers av bland andra Oasis och Leonard Cohen.

Vem vet (inte jag): man till och med, kanske och eventuellt möjligen - hänger med när det blir dags för 20-årsjubileet?