I tisdags drog projektet BD Songwriters igång på allvar nere i BD Pops lokaler i Luleå. Tanken med projektet, som i sin helhet pågår till och med april 2018 är att låtskrivare i länet ska få möjlighet att utvecklas och bygga upp ett nätverk inom musikbranchen, berättar BD Pops VD Pär Soini.

– Av runt 50 sökande har vi valt ut 21 låtskrivare här uppifrån, och nu under veckan har de fått lära känna varandra och skriva låtar. Från tisdag till onsdag eftermiddag producerades det sex färdiga låtar.

I onsdags anslöt även fyra internationella låtskrivare och artister, två från USA, en från Kanada och en från Wales, genom BD Pops samarbete med House of Songs i Austin. Amerikanen Michael Blair arbetar med House Of Songs och har fungerat som kreativ coach under projektet.

Artikelbild

| BD Pops Pär Soini tillsammans med Michael Blair från House Of Song i Austin och Ollie Olson

– Jag jobbar över hela världen som konsult, producent och musiker och har ett stort kontaktnät. Det vi försöker göra här med Per är att ta hit vårt kontaktnät och hjälpa folk som inte bor i Stockholm eller Göteborg att kunna arbeta med det här.

Projektledare är Ollie Olson och David Lindgren Zacharias. Ollie Olson, som har lång erfarenhet av arbete som låtskrivare, producent och mixare åt både svenska och internationella artister, menar att det här är precis vad musikbranchen i Norrbotten behöver.

– Det handlar ju om att skapa en mångfacetterad arbetsmarknad. Vill man jobba med det här så ska det gå att göra det utan att behöva flytta härifrån. Jag pratade precis med Universal om att ta hit två låtskrivare från Los Angeles i november och fortsätta bygga det här nätverket för regionen. Just svenska låtskrivare är efterfrågade i hela världen just nu tack vare alla framgångar på senare år.

En av de medverkande låtskrivarna är artisten Dennis Kalla. Tidigare i år besökte han House Of Songs i Austin, något han själv menar hjälpte honom att utvecklas som låtskrivare, både till sig själv och till andra.

– Innan jag åkte till Austin hade jag aldrig skrivit tillsammans med någon förut, och det hjälpte mig med mitt eget låtskrivande att testa på det. När jag skriver till mig själv har jag kunnat ta flera år på mig innan jag gjort färdigt en låt, och plötsligt hade man bara några timmar på sig att skriva en hel låt. Det har varit väldigt bra för mig.

I kväll kommer artisterna göra en gratisshow på Ebeneser, ”Luleå Loves Austin Songwriting Concert”, där publiken kan avnjuta veckans skörd av ny musik. Och förhoppningsvis tar det inte slut där, menar Pär Soini.

– Förhoppningsvis är det någon av artisterna som tar med sig någon låt och har den i sin repertoir, eller att den hittar ett hem någon annanstans.

– Vi gör det här för att visa att faktiskt finns ett utbyte och ett riktigt samarbete mellan Luleå och Austin, och att det finns en hög kreativ nivå. Oavsett om man är låtskrivare eller artist så gäller det att skaffa sig ett stort kontaktnät om man har internationella ambitioner, och då är sånt här otroligt viktigt.