Under fredagen har årets mest omtalade och hyllade svenska film, "Gräns", premiär i Luleå. Men det räcker inte med att vinna priser på filmfestivaler och nomineras till Oscarsgalan för att publiken ska ställa sig i kö. Magnus Wallin, chef på Filmstaden i Luleå, tror att den svenska storfilmen kommer att hamna i skymundan – redan under premiärkvällen.

– Skräck är väldigt stor just nu. Det har varit en kvalitetshöjning på skräck de senaste åren och intresset är stort hos publiken, säger han.

RECENSION: "Den vita trångsyntheten lever kvar"

Artikelbild

| Magnus Wallin på Filmstaden i Luleå tror att skräckfilm och "Marvel" lockar mest i höst.

Det är skräckfilmen "The Nun", som har varit så gott som slutsåld flera dagar innan premiären, räknas bli höstens stora "blockbuster" tillsammans med Marvel-rullen "Venom" (premiär 5 oktober).

– För några år sedan var det mycket dystopifilmer, med "Blade runner" och "Mad Max", men publiken vill inte se det längre. Det ska vara klassiska filmer, gott mot ont, läskiga grejer, säger Magnus Wallin.

– Kvalitén på skräckfilmerna har blivit bättre, det är toppregissörer och toppskådisar med höga budgetar. Filmerna i sig blir väldigt sevärda, inte bara billiga poänger.

När Magnus Wallin ska lyfta fram höstens måstefilmer blir det "Unga Astrid", "Bohemian Rhapsody" och "Venom". Där den sistnämnde antas dra mest publik.

Artikelbild

Filmen om Freddie Mercury, "Bohemian Rhapsody", har premiär i november.

– De tre filmerna är kvalitetsfilmer som ändå inte är så smala. De kommer locka en bred publik och förmodligen samtidigt få recensioner och nöjda kunder. Det är nog höstens tre snackisar, säger Magnus Wallin.

Hur är biohösten?

Artikelbild

| "Unga Astrid", filmen om Astrid Lindgren har premiär den 14 september.

– Jag tror det blir en bra biohöst. Vi har inte de stora titlarna men vi har många titlar och publiken idag är ganska nischad. Vi har filmer som tilltalar alla – men inte någon som vi vet kommer dra massor av publik.