Efter tre kortfilmer kände Richard Thornéus, från Sävast, att han ville ta nästa steg. Men en juriststudent med begränsad erfarenhet har ingen given finansiering till en långfilm.

– I stället för vänta in det där stödet så skrev jag ett manus som jag vet att jag kan filma, det mesta är inspelat hemma hos mig och i skogarna kring huset, berättar han.

Förra sommaren inleddes arbetet med filmen "Glöm natten som kommer" och en imponerande rollista med både Guldbagge-nominerade skådisarna Felice Jankell och Amy Deasismont och välkända ansikten som Ing-Marie Carlsson och Thomas Hedengran har rekryterats. Skådespelare som han lyckats knyta till sig tack vare tidigare filmprojekt.

Artikelbild

| Philip Oros från tv-serien "Svartsjön" och Felice Jankell, guldbaggenominerad för "Unga Sophie Bell", är två av skådespelarna i "Glöm natten som kommer".

– Alla namnen har jag velat jobba med på ett eller annat sätt, jag är ett fan av dem som skådespelare och jag gör den här filmen för att jag själv vill se den, säger Richard Thornéus.

LÄS MER: Filmskapare med hjärtat i Sävast

Eftersom Thornéus filmar dokumentärt, utan ljussättning, har flera scener kunnat brännas av per inspelningsdag och anpassas efter de medverkandes scheman.

– Skådespelarna kommer över, vi lagar lite mat och dricker kaffe ihop, sedan spelar in. Vi behöver inte tänka på någon tid eller lokalhyra, allt är väldigt intimt, säger han.

Artikelbild

| Börje Lundberg, Amy Deasismont, Daniel Hjelm och Susanne Barklund i Sävast-filmaren Richard Thornéus film.

Förhoppningen är att vara klar med inspelningen i juni, därefter börjar både klippningsarbete och jakten på finansiärer. Oavsett hur det går med den saken tänker Richard Thornéus färdigställa projektet.

– Om inte det här skulle fungera ... det känns lite som att jag maxar ur det jag kan. Jag har verkligen skrivit den utifrån vad jag kan bäst, i den här filmen kommer allt det jag kan ut på bästa sätt, säger han.

Artikelbild

| Thomas Hedengran, Steve Kratz och Happy Jankell

LÄS MER: Sävastfilmaren fyrfaldigt prisad

Filmteamet består av skolkamrater från studier på Stockholms dramatiska högskola, bland annat filmaren André Vaara från Gällivare.

Artikelbild

| Ing-Marie Carlsson och Madeleine Martin

– Jag tänker på filmen hela tiden, varje dag. Den lever sitt lilla liv och historien är väldigt nära mig och nära mina vänner. Det är mycket Sävastreferenser, säger Thornéus.

Vissa miljöbilder är filmade i Sävast och "Glöm natten som kommer" är inspirerad av historier och personer ur Thornéus uppväxt.

Artikelbild

| Charlie Gustafsson

– Det finns många referenser till Sävast i filmen, om man hänger med märker man lite kopplingar till platser och så där. Det är kul att kunna inkludera Sävast och jag hade gärna filmat där men då hade det behövts en annan budget. I stället har jag jobbat in Sävast på bästa sätt i filmen, säger filmaren.

– Men för det mesta är det filmat på Lidingö och jag brukar säga att Lidingö är Stockholms Sävast.